Az élet sava-borsa – avagy fűszerek a koleszterin szint javítására

Ha a vacsorát változatos fűszerkombinációval tesszük ízletessé, az nem csak gasztronómiai élvezetet jelent, hanem az inzulin- és a vérzsírszintünkre is jó hatással lehet.

A gazdagon fűszerezett étel az anyagcserének is jót tesz. Ennek oka a fűszerek antioxidáns tulajdonsága. Sheila Westnek és munkatársainak vizsgálata azt bizonyította, hogy a változatosan, jól fűszerezett étel nemcsak élvezetes, hanem fogyasztása csökkenti az inzulinszintet, illetve a kedvezőtlen vérzsírok szintjét is. A kutatók által használt fűszerek között szinte minden lehetséges fűszernövény szerepelt, de külön kiemelték a fahéjat, a kurkumát, a rozmaringot, az olasz hatásra nálunk is gyakran fogyasztott oregánót, a hagymát, a fokhagymát és a paprikát is.

A szervezet működését az oxidatív folyamatok zavarják meg: például az érelmeszesedés, a koszorúérbetegség hátterében fontos szerepet játszó, “rossz” LDL-koleszterin akkor épül be az ütőerek falába, ha oxidált formába kerül. Az antioxidánsok ezt a kedvezőtlen folyamatot gátolják.

Foto:pixabay.com

“Laboratóriumi körülmények között igazolni lehet, hogy az említett fűszerek kifejezett antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek, és ezzel egész sor krónikus betegség kockázatát csökkentik” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője. Mivel emberen kevés tudományos vizsgálat történt, a munkacsoport hat, kissé túlsúlyos 30-65 év közötti férfit vont be a tanulmányba.

A vizsgált személyek naponta 1200 kilokalóriányi táplálékot kaptak. Először egy hétig főételként az önkéntesek kókuszos csirkét ettek fehér rizzsel, sajtos kenyeret és valamilyen süteményt. A következő héten a csirke csipősen fűszerezett volt, amelyhez olaszosan ízesített kenyeret kaptak és desszertként fahéjes süteményt. Vért vettek tőlük az étkezés előtt, majd azt követően három órával. A kutatók azt találták, hogy a fűszerek az étkezés után inzulin- és vérzsírcsökkenést okoztak, a vércukor nem változott.

kókuszoslimeos csirke

Foto:pixabay.com

A fűszerezés antioxidáns hatása megfelel egy pohár vörösborénak vagy fél tábla fekete csokoládénak. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a vizsgálati csoport kis létszáma miatt a levont következtetéseket óvatosan kell kezelni, és további vizsgálatokra van szükség.

Hogyan működik a Harcombe-diéta?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.