Ásványok az életünkben – magnézium

Bolygónkon ősidők óta jelen vannak az ásványok, azonban az élő szervezet nem képes előállítani őket, pedig alapvető szükségletünk a só, a kálium, a kalcium és a magnézium.

Magnézium

A magnézium fontos a szénhidrát és zsíranyagcseréhez, illetve más tápanyagok hasznosulásához, beépüléséhez, mint például a kalcium és D-vitamin. Legfontosabb élettani funkciója, hogy segít fenntartani a normál ideg-izomműködést, számos fontos enzimet aktivál, különösen az energiatermelés és felhasználás területén (szénhidrát-anyagcsere). Megőrzi a csontok erősségét és támogatja az immunrendszert.

Foto:123rf.com

A magnézium forrásai

• Gabonák (búza, rozs, árpa, köles, hajdina), zöld, leveles zöldségek, valamint a diófélék.

• Spenót, kel, brokkoli, avokádó, hüvelyesek (bab, borsó), teljes kiőrlésű gabonatermékek.

• Olajos magvak, halak (tőkehal, tonhal) és néhány gyümölcs is (banán és sárgadinnye).

A fülcsengés, azaz tinnitus világszerte a népesség 10-15 százalékát érinti. A kellemetlen zúgó, búgó, csengő, zakatoló, kattogó, sistergő hanghatások lehetnek csupán átmenetiek, ám előfordulhat, hogy egy életen át elkísérnek.

Segít a magnézium a fülcsengés enyhítésében?

Konyhai tippek:

  • Fogyasszunk kifejezetten ‘zöld’ zöldségeket, melyek magnézium tartalma mellett kalcium tartalma is jelentős!
  • Használjunk teljes kiőrlésű kenyereket a szendvicsekhez, pirítósokhoz, snackekhez!
  • Mivel a tészta jellegű ételek alapanyaga a gabona, ezek is jó magnézium forrásnak számítanak, de az olyan trendi ételek is, mint a wrap is alkalmasak a magnézium bevitelére.
  • Szórjuk szezámmal, mandulával a salátákat, sülteket, köreteket!

Fotó: 123rf.com

Foszfor

A foszfor a második leggyakoribb ásvány a szervezetben a kalcium után. Szerkezeti és funkcionális szerepet is betölt, az előbbi a csontok esetében fontos illetve a legtöbb sejtmembrán egyik legfontosabb összetevője. Része az úgynevezett puffer rendszernek, ami a szervezet sav-bázis (pH) és elektrolit egyensúlyát jelenti.

A foszfor forrásai

Nagyobb mennyiségben vörös húsokban, baromfiban, halban, tejtermékekben, gabonafélékben, kenyérben és tojásban található meg. Az élelmiszeripar adalékanyagként (foszfát-sók) használja, például sült termékek esetén, sajtoknál, feldolgozott húsoknál, üdítőitaloknál.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.