Kiderült, melyik maszk véd a legkevésbé – életveszélyes lehet ezt használni

A járvány kitörése óta a koronavírus terjedését lassító intézkedések közül világszerte az egyik leggyakrabban használt és legelismertebb a maszkviselés.

Az is jól látszik ugyanakkor, hogy a forgalomban lévő maszkok eltérő hatékonysággal gátolják meg a vírus továbbadását. Kanadai járványügyi szakemberek arra kérik a lakosságot, hogy cseréljék le azokat a maszktípusokat, amelyek a legkevésbé hatékonyak a gyorsan terjedő omikron variáns feltartóztatásában. A Globan News oldalán is közzétett cikk szerint az egyrétegű textilmaszkok a legkevésbé hasznosak ebben a szerepkörben.

Foto: 123rf.com

Az Ontariói Tudományos Tanácsadó Testület vezetője, Dr. Peter Juni szerint az egyrétegű, textilből készített maszkok nem biztos, hogy elegendőek az omikron variáns elleni védelemhez. A szakember szerint az egyrétegű ruhaanyag szinte semmilyen módon nem szűri meg a kiáramlott levegőt, így alig van több haszna annál, mintha egyáltalán nem húznánk fel maszkot.

Legnagyobb védelmet pedig az FFP2-es maszkok viselése jelenti, így a szakember szerint érdemes minél több embernek ilyen védőeszközre cserélni a textilből készített darabokat.

A maszkhasználat kapcsán kialakult vita azután  került ismét reflektorfénybe, hogy az országban ijesztő gyorsasággal kezdett terjedni az omikron variáns.

Jakab Ferenc szerint egyáltalán nem biztos, hogy az omikron sokkal enyhébb tüneteket okoz.

Vigyázz! Mégsem olyan enyhe az omikron?

Forrás: nuus.hu


Egy válasz

  1. Februárban ELTŰNIK A MASZK és minden más KORLÁTOZÁS IS! MEGHOZTÁK A SÚLYOS DÖNTÉST! Már februárban feloldják a korlátozásokat!!! ELTŰNIK A MASZK és minden más KORLÁTOZÁS IS! - Budapest News

    […] Ettől a naptól kezdve nem kötelező a kültéri maszkviselés, az otthoni munkavégzés csak ajánlott lesz, nem pedig kötelező, mint jelenleg, a kulturális és sportrendezvényeken pedig megszűnik a létszámkorlátozás. Jelenleg zárt térben maximum kétezer, kültérben maximum ötezer fős rendezvények engedélyezettek maszkviselési kötelezettség melle… […]

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.