Folytatódik a kánikula

Éjszaka nyugat felől fátyolfelhők sodródnak fölénk. Többnyire kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett sok napsütés várható, csak a Dunántúlon lesz erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés.

Délutántól a Dunántúlon – nagyobb eséllyel a nyugati felén – elszórtan lehet zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, majd vasárnap a déli, délkeleti szél északnyugaton időnként megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 20 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 29 és 34 fok között alakul, a déli országrészben lesz a legmelegebb.

Front nem lesz felettünk, de a légkörben zajló melegedés miatt a különösen érzékenyek melegfront jellegű hatást tapasztalhatnak. Náluk előfordulhat fejfájás, migrén, illetve álmatlanság. Ingadozhat a vérnyomás. Csökkenhet a koncentráló-képesség.

Pollenjelentés
A hétvégére az elmúlt napokhoz hasonló pollenterhelés várható. A pázsitfűfélék virágporának koncentrációja országszerte az alacsony-közepes, a csalánféléké leginkább a közepes-magas tartományban alakulhat. Az útifű, a libatopfélék és a kenderfélék virágporának koncentrációja leginkább alacsony, esetenként elérheti a közepes szintet, a lóromé továbbra is alacsony. A kevésbé jelentős allergének közül a szelídgesztenye, a hárs, a fenyőfélék, a fészkesvirágzatúak, illetve az ernyősvirágzatúak pollenszemei is megtalálhatóak a levegőben, legfeljebb alacsony koncentrációban. Több városban is megjelentek az üröm, illetve már a parlagfű pollenszemei is – egyelőre még alacsony koncentrációban. Várhatóan jövő héten elkezdődik az allergiások számára a parlagfű pollenszezon. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas, több helyen nagyon magas szintet érnek el.

Forrás: met.hu