Fokhagymakoncentrátummal oltják a fákat Nagy-Britanniában

Fokhagymakoncentrátummal próbálják megmenteni a halálos betegséggel küzdő fákat Nagy-Britanniában.

A speciális oldatot a kelet-közép-angliai Northamptonshire egyik erdős vidékén tesztelik. Az eljárás széles körben való alkalmazása kivitelezhetetlen és túlságosan költséges, ám a módszerrel valószínűleg meg lehetne menteni a történelmi vagy érzelmi értékkel bíró fákat. A fokhagyma, a benne lévő allicinnek – a fokhagyma jellegzetes ízét és szagát előidéző aminosavnak – köszönhetően rendkívül erős antibakteriális és gombaölő hatással bír. A belőle készülő oltóanyagot különböző módszerekkel juttatják a fákba.

Az oldatot csöveken keresztül pumpálják a növénybe, vagy – a fára bízva a felszívást -, a hagyományos fecskendőt, illetve infúziós zacskót idéző eszközöket használnak. Az allicin a fa minden zugába eljut és felveszi a harcot a betegséggel szemben. A gyógyító méreg teljesen organikus, és a fák nem állnak ellen neki.

A kezelés kidolgozásában és tesztelésében részt vevő szakember, Jonathan Cocking szerint az elmúlt négy évben hatvan olyan fát kezeltek, amely súlyos betegséggel küzdött, és mindegyiket sikerült megmenteniük.

fokhagyma

A fokhagymaoldatot egy walesi cég készíti. “Organikus gazdálkodásból származó fokhagymagerezdeket zúznak össze és egy szabadalmaztatott módszerrel megnövelik a képződő allicin mennyiségét és javítják a minőségét, aminek következtében az akár egy évig is stabil marad” – magyarázta Cocking. Természetes körülmények között az allicin igen bomlékony, instabil, hamar átalakul más kéntartalmú vegyületekké.

A szakember szerint, ha a beoltás másnapján az ember letép egy levelet a fa koronájának tetejéről, akkor gyakran érezhet fokhagymaillatot. A projekt célja, hogy 2015 elejére megkapják a kereskedelmi forgalomba hozatali engedélyt.

Az Aberdeeni Egyetem professzoraként dolgozó Stephen Woodward ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár növényi alapú anyagról van szó, az még nem jelenti, hogy nem tudja károsítani az ökoszisztémát. A környezetvédők egy része aggasztónak tartja az ilyen drasztikus megoldásokat, mondván, hogy az erdős területeken hagyni kell, hogy a természet tegye a dolgát.

Forrás: MTI

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.