Fogyaszthat-e mézet, aki allergiás?

Télen szívesen kortyolgatunk forró teát, különösen megfázás, torokfájás esetén esik jól egy csésze forró ital, ilyenkor a méz is előkerül ízesítésre. Ebben az időszakban sokan szednek különböző propolisz tartalmú készítményt is immunerősítésre, vagy használnak propolisz krémet különböző problémákra.

Kellemetlen tüneteket is tapasztalhatnak, amennyiben virágporra allergiásak és mézet, vagy propolisz tartalmú készítményt fogyasztanak.

Mézallergia?
Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny – mondja dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa.  Ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. Egyáltalán nem törvényszerű tehát, hogy annak, aki kellemetlen tüneteket produkál a pollentől, a méhészeti termékektől is tartózkodnia kell. Megelőzési célzattal, vagy azért, mert valamilyen virágporra allergiás, senkinek sem kell lemondani a méz fogyasztásáról. Kizárólag abban az esetben, ha már korábban jelentkeztek a tünetek.

Milyen tüneteket okoz?
A mézre adott túlérzékenységi reakció leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható.
 Keresztallergia bizonyos anyagok szerkezeti hasonlósága miatt jön létre. Ha nagyon kicsi az eltérés a két anyag között, előfordulhat, hogy a szervezet mindkettőre allergiás tünetekkel reagál. Ilyenkor a tünetek a szájüregben jelentkeznek, a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt. Rendszerint erőteljesebben jelentkezik valódi bioméz fogyasztásakor, mint amikor kevésbé jó minőségű termék kerül a szervezetbe.

méz2

A propolisz krémtől is érhetik meglepetések
A virágpor nemcsak belsőleg, de külsőleg is okozhat kellemetlen tüneteket. A téli hidegben gyakori bőrszárazság ellen sokan használnak propolisz tartalmú krémeket hidratálásra, vagy gyulladáscsökkentő hatása miatt, baktérium-, gomba- és egyéb kórokozók elleni védelem céljából. Nehezen gyógyuló sebek, bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, bőrirritációkra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra is elterjedt az alkalmazása. A propolisz azonban sajnos igen csúnya kontakt-túlérzékenységet is eredményezhet, vagyis ott alakulnak ki a kellemetlen tünetek – bőrpír, viszketés – ahol a beteg a propolisszal érintkezett– figyelmeztet dr. Balogh Katalin. Nem árt tudni, hogy gyógyhatásánál fogva a propolisz nemcsak krémekben, hanem fogkrémekben, szájápoló szerekben vagy torokfájást enyhítő cukorkában is előfordul!

méz

Nem biztos, hogy a virágpor a hibás
A mézben a virágporon kívül több kémiai összetevő, például szénhidrátok, köztük fruktóz is megtalálható.  Fruktóz felszívódási zavar esetén az érintetteknél a szacharáz enzim hiánya miatt a fruktóz lebontása nem tud tökéletesen végbemenni: a méz fogyasztását követően hasfájás, puffadás, hasmenés, intenzív bélhangok jelentkeznek. Erre a problémára utalhat, ha a panaszok nemcsak a méz, hanem más, magas fruktóztartalmú étel – körte, füge, szőlő, kristálycukor – fogyasztását követően is jelentkeznek. Ha erre gyanakszunk, akkor javasolt szakemberhez fordulni, az allergént vizsgálattal beazonosítani, hogy feleslegesen ne zárjunk ki egyébként jótékony hatású alapanyagokat az étkezésünkből!

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.