Fogínygyulladás – Pár hónap alatt fogatlan lehetsz!

Egyre több reklám ígéri: a fogínygyulladás megszüntethető bizonyos fogkrémekkel. De vajon tudjuk, mitől vérezhet az ínyünk és milyen veszélyben vagyunk valójában?  Akár a fogainkat is elveszíthetjük!

Sokak számára a fogmosáskor vérző íny csupán apró kellemetlenség, melyre a megoldást a kereskedelemben kapható gyógyfogkrémektől várja. Pedig ezek használata – ha még oly jók is – édeskevés. A baj mélyebben gyökerezik, és nagyobb bajt okozhat, mint gondolnánk! 

Fogínygyulladás több okból is kialakulhat, de leggyakoribb, hogy a fogkő a ludas. De mi a fogkő?

Étkezés után a fogakon a nyál glikoproteinjeiből és baktériumokból álló, úgynevezett dentális plakk képződik. A plakkot alkotó baktériumok idővel szaporodnak, tulajdonságaik megváltoznak, ellenállóbbá válnak.  Ha ezt a dentális plakkot nem távolítjuk el, később kálcium és foszfát ionok hatására a plakk kristályosodik, megkeményedik.  Ez a fogkő” – tudtuk meg Dr. Csillag Gergelytől. – “A plakk-képződés folyamatát több tényező befolyásolja: a termelt nyál mennyisége és minősége, étkezési szokások, dohányzás, stb. Azonban rendszeres és alapos fogmosással a dentális plakkot a minimumra csökkenthetjük, meggátolva ezzel a fogkő és az ínygyulladás kialakulását.”

fog, íny, vérzés

Vagy a fogkő, vagy a fogad. Válassz!

Ha a fogkő már kialakult, eltávolításához fogorvos segítségére van szükség. Sok ember fájdalommal éli meg a fogkő eltávolítást, ezért – ameddig lehet – halogatják a kezelést. Általában már csak akkor jutnak el a fogorvoshoz, amikor már gyulladt, vérzik és fáj az ínyük.

A fogkő eltávolítása elvileg nem fájdalmas folyamat, de ha mégis érzékenyebb a páciens foga, az attól van, hogy későn keresi fogorvosát, mikor már jelentős mennyiségű fogkő rakódott le a fogra. A lerakódásban megtapadt baktériumok ínygyulladást, fogínyvérzést okozhatnak. A kereskedelemben kapható speciális fogkrémek akkor igazán hatékonyak, ha mellette ismerjük a fogmosás megfelelő technikáját és időtartamát. Naponta legalább kétszer-háromszor, alkalmanként legalább 2 percig mossunk fogat. Fogkefénket (puha és magas sörteszámú) az íny és a fog találkozási pontjára helyezve, körkörös mozdulatokkal kell haladni végig a fogíven. Sajnos minden plakkot így sem lehet teljesen eltávolítani, ezért félévente célszerű mindenkinek felkeresni fogorvosát egy professzionális szájhigiéniás tisztítás elvégzésére” – tudtuk meg az Ezüstfény Klinika fogorvosától, aki egy másik fontos dologra is felhívta a figyelmet. – “Az ínygyulladást baktériumok okozzák, melyek a fogkőben elszaporodva bejutnak a fog és az íny közé. A kezdetben csak kisebb vérzést okozó ínygyulladás kezelés nélkül nem javul és idővel elhatalmasodik, ekkor azonban már a fogakat is veszélyeztetheti. Ha elhanyagoljuk ezt a problémát, egy éven belül elkezdődhet a fogíny sorvadása és emiatt akár csontproblémák is kialakulhatnak, ami egy idő után a fogak elvesztését eredményezi!”

Szájvizet csak módjával

Bár a reklámok az sulykolják belénk, hogy minden nap, reggel és este is használnunk kell szájvizet, mert csak úgy lesz tökéletesen tiszta és egészséges a szánk, azonban ez nem így van.

Ha megelőzés szempontjából minden egyes nap többször is használunk antibakteriális szájvizet, azzal több kárt okozhatunk, mint amennyi haszna van, hiszen hatására felborulhat a szájüreg természetes baktériumflórája. Elegendő lenne minden másnap-harmadnap öblögetni a szájvízzel. Természetesen más a helyzet a már kialakult gyulladásban. Ilyenkor a mindennapos használat sokkal célravezetőbb lehet” – mondta el Dr. Csillag Gergely, az Ezüstfény Klinika fogorvosa.

Forrás: Ezüstfény Klinika


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.