Fittebbek a nők, mint a férfiak?

Ráadásul természetüknél fogva?

Ha a fittség eléréséről és annak megőrzéséről van szó, a hölgyek sokkal jobban teljesítenek, mint a férfiak – derült ki egy új tanulmányból. A nők természetüknél fogva fittebbek – de vajon miért?

Természetüknél fogva fittebbek a nők, mint a férfiak egy új kutatás eredménye szerint. A kisméretű tanulmányt elvégző kutatók az oxigén felvételt és az izmok oxigén elnyelését hasonlították össze 18 fiatal, futópadon edző férfinál és nőnél. Az oxigén felvétel az aerob fittség fontos mércéje.

A hölgyek folyamatosan 30 százalékkal gyorsabban dolgozták fel az oxigént, mint a férfiak – derült ki a kanadai Ontario Waterloo Egyetemének tanulmányából.

ugralokotel-edzes

„A felfedezésünk merőben ellentétes azzal a közhiedelemmel, miszerint a férfiak teste természetszerűleg sokkal sportosabb, mert ezek szerint fittebbek a nők – mondta Thomas Beltrame az egyetem sajtóközleményében.

Egy másik kutató hasonlóan vélekedik.

„A női izmok megállapításunk szerint gyorsabban szívják fel a vérből az oxigént, amely tudományosan fogalmazva azt jelenti, hogy kiválóbb az aerob rendszerük” – mondta el Richard Hughson, a Waterloo Egyetem alkalmazott egészségtudományok professzora, egyben az érrendszeri elöregedés és agyi egészség szakértője.

S mivel a hölgyek gyorsabban dolgozzák fel az oxigént, kevésbé gyűlnek fel esetükben a molekulák, melyek az izomfáradtsággal, az erőkifejtéssel és a rossz atlétikai teljesítménnyel hozhatók összefüggésbe, vagyis ezzel is magyarázható, hogy fittebbek a nők – magyarázták a kutatók.

A felfedezést az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism szaklap közölte.

„Miközben nem tudjuk, miért gyorsabb a hölgyek oxigén felvétele, tanulmányunk alaposan megváltoztatja a hagyományos felfogást, mert úgy tűnik, valóban fittebbek a nők a férfiaknál – mondta Thomas BeltrameSőt, módosulhat az edzések megközelítése és értékelésük módja is tette hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php