Figyelem, veszélyes etetőszékek és bébikompok

Összesen kilenc különböző típusú, hároméves kor alatti gyermekeknek szánt etetőszéket, járókát és bébikompot vont ki a hatóság a forgalomból egy két hónapos fogyasztóvédelmi vizsgálat eredményeként. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kisgyermekeknek szánt termékeket üzletekben és laboratóriumban is vizsgálták.

Közölték, hogy a megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai az ország egész területén 179 üzletben 1411 etetőszéket, járókát, bébikompot ellenőriztek.

A szakemberek 53 boltban összesen 181 termék esetében tapasztalták a figyelmeztető tájékoztatók és útmutatók teljes vagy részleges hiányát, emiatt a fogyasztóvédelmi hatóság kötelezte a vállalkozásokat, hogy a kifogásolt termékeken tüntessék fel a szükséges információkat, mellékeljék a megfelelő használati és kezelési útmutatót. Az elvárások teljesüléséig a problémás típusok nem forgalmazhatók.

Az ellenőrzés részeként a szakemberek tíz bébikompot, kilenc etetőszéket és egy, utazás során használható gyermekágyat laboratóriumban is megvizsgáltak – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A húszféle termékből hat etetőszék és három bébikomp nem teljesítette az előírt követelményeket.

A tárca tájékoztatásából az is kiderül, az etetőszékek stabilitása nem volt megfelelő, oldalra vagy hátrafelé felborulhatnak, a rajtuk megtalálható kisebb rések pedig sérülésveszéllyel járhatnak. A bébikompok az elégtelen stabilitásuk, terhelhetőségük, a lépcsőről való leesés kockázata miatt jelenthetnek balesetveszélyt. A fogyasztóvédelmi hatóság a kilenc problémás típust kivonta a forgalomból, többségüket a gyártók, forgalmazók visszahívták a kereskedelmi forgalomból.

A tárca hangsúlyozta, a hatósági ellenőrzés fontos tapasztalata, hogy a baba-mama boltokban, szaküzletekben ritkábban fordultak elő hiányosságok, ezért a vásárlásnál célszerű ezeket előnyben részesíteni. Az etetőszékeknél és járókáknál a korábbi fogyasztóvédelmi vizsgálatok eredményeihez képest összességében kevesebb kifogásolnivalót találtak a szakemberek.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.