Fiatalok betegsége: a reumás láz

A reumás láz nevű súlyos megbetegedés a szívet, az ízületeket, az idegrendszert és a bőrt érintheti. Napjainkban szerencsére egyre ritkábban fordul elő. A betegség leggyakrabban fiatal gyermekkorban és kamaszkorban – 6-15 év körül – lép fel, mindkét nemben egyforma gyakorisággal.

A betegség kialakulásának oka egy baktérium (a béta-hemolizáló Streptococcus) által kiváltott immunválasz. Tehát nem maga a baktérium-fertőzés, hanem az annak eredményeként fellépő autoimmun-reakció miatt jön létre a megbetegedés. Ennek az az oka, hogy a szívizomzat egyes fehérjéi nagyon hasonlítanak a baktérium egy bizonyos fehérjéjéhez, és ezért azt is megtámadják az immunrendszer sejtjei.

A reumás láz rendszerint valamilyen felső légúti bakteriális fertőzést – mandulagyulladást, torokgyulladást – követően, mintegy 2-3 héttel azután lép fel, másodlagos megbetegedésként.

Milyen tünetei vannak a betegségnek?

A legfontosabb, minden esetben jelen levő tünet a láz, mely hiányában a betegség jelenléte megkérdőjelezhető. További tünetek a fejfájás, az izzadás, az ízületi gyulladás, mely a nagyobb ízületekben lép fel. Jellemző erre a gyulladásra, hogy vándorol egyik ízületről a másikra, hol a térd, hol a boka, hol a könyök– vagy csuklóízület válik meleggé, fájdalmassá, duzzadttá.

A reumás láz a szívet sem kíméli, melynek később, néhány év múlva súlyos következményei lehetnek a billentyűk károsodása, hegesedése következtében.

gyerek betegseg

A betegség az egész szívet érinti, a szívbelhártyát, a szívizomzatot és a szívburkot is. Ennek megfelelően felléphet szívzörej, megjelenhetnek extra ütések (extraszisztolék), egyéb EKG eltérések, a szívultrahang kezdődő billentyű-elváltozásokat mutathat.

Súlyos esetben a szív körül folyadékgyülem alakul ki, az üregek kitágulhatnak, szívelégtelenség is felléphet. A szívburokgyulladás miatt erős mellkasi fájdalmat is érezhet a beteg.

A reumás láz a bőrt és a bőr alatti kötőszövetet is gyakran érinti, így az esetek mintegy negyedében a bőr alatt úgynevezett reumás csomók alakulnak ki. Egyéb bőrelváltozások is létrejöhetnek, így az erythema nodosum, mely leginkább a lábszárak térd alatti részén létrejövő, vöröses-lilás színű, nyomásra érzékeny göböcskéket jelent. Az erythema marginatum szintén gyakori bőrtünete a betegségnek, jellegzetes, a törzsön megjelenő rózsaszínű bőrelváltozást jelent.

Időnként mellhártyagyulladás is létrejöhet a betegség lefolyása során.

A reumás láz jelenlétét bizonyító, viszonylag későn – több hónappal a felső légúti fertőzést követően – fellépő tünet a chorea minor, mely az idegrendszer érintettségére utal. A chorea minort onnan lehet felismerni, hogy a beteg – legtöbbször gyermek – mozgása egyre ügyetlenebb lesz, koordinálatlanabbá válik, mert nem képes összehangolni a finom mozgásokat. Elejti, összetöri a kezében levő tárgyakat (ceruzát, tányért), kilötyögteti a pohárban levő folyadékot, stb.

A laboratóriumi eltérések is jellemzőek a betegségre: a süllyedés gyorsult, továbbá gyakori a vérszegénység.

A szervezet a streptococcus-baktérium ellen antitesteket termel (például antistreptolizint), melyeket ki lehet mutatni a vérből, így pontosabbá, gyorsabbá tehető a diagnózis. Ugyanis a reumás láz diagnosztizálása nem mindig könnyű, hiszen sokféle tünete lehet a betegségnek, melyek közül nem mindegyik lép fel egyszerre minden betegben.

gyerek korhaz

Hogyan kezelhető a betegség?

A betegség kezelésében, a bakteriális fertőzés megszűntetésében a penicillin alkalmazása alapvető fontosságú. Minél korábban kezdik a terápiát, annál nagyobb esély van a szívbillentyűk épségének megőrzésére, hegesedésének megelőzésére.

A láz és az ízületi gyulladás megszüntetésére acetilszalicilsavat (Aszpirint) kell szednie a betegnek.

A reumás láz gyakran kiújul, ezért a panaszok megszűnését követően góckutatást kell végezni, a rossz fogakat, a begyulladásra hajlamos garatmandulát ajánlatos eltávolítani. Továbbá legalább tíz éven keresztül folytatni kell a penicillin-kezelést, de már csak kisebb adagban, havonta izomba adott injekció formájában.

A billentyűk károsodásának, a billentyűhibák kialakulásának valószínűsége annál nagyobb, minél tovább áll fenn, és minél többször tér vissza a betegség. Emiatt nem lehet eléggé hangsúlyozni a gyógyulást követően is évekig tartó „profilaktikus”, azaz megelőző penicillin-terápia fontosságát.

Ha a billentyűk oly mértékben károsodtak, hegesedtek, zsugorodtak, hogy a szív működése már nem kielégítő (szívelégtelenség), akkor a folyamat már nem visszafordítható, ilyenkor már csak az operáció, a billentyűcsere az egyetlen lehetséges gyógymód.

Forrás: webbeteg.hu