Feszültnek érzed magad? Ezeket a nyugtató gyógyteákat érdemes kipróbálnod

Nem árt néha kikapcsolni, kezünkbe venni egy jó könyvet, vagy megnézni egy szórakoztató filmet: ha ezt még egy nyugtató teával is kiegészítjük, akkor garantáltan jól fogunk aludni.

Persze nem csak elalvás előtt érdemes valamilyen nyugató típusú gyógyteát inni:

ha úgy érzed, túl sokat stresszelsz, vagy nem szívesen iszol koffeintartalmú italokat, de valami melegre vágysz, akkor a következők közül bátran választhatsz.

Levendula

Talán nem lepődik meg senki, hogy a listát a levendulával kezdjük, hisz az egyik legismertebb nyugtató hatású gyógynövény. A belőle készített tea idegnyugtató és erősítő hatású, lehűtött formában pakolás készíthető belőle: szuperül lenyugtatja a lábficamot, sőt csonttörés esetén csillapítja a végtagokban a kellemetlen fájdalmat.

(Forrás: Pixabay/Hans)
(Forrás: Pixabay/Hans)

Álombogyó

Az álombogyó, vagy más néven ashwagandha teát az ajurvédikus orvoslásban már régóta használják nyugtató hatása miatt. Erőteljes antioxidánsként is ismert, aminek köszönhetően megelőzi a sejtek mutációját meg korai pusztulását, és még stresszoldó hatású is. Bónusz pont, hogy ezt nyugodtan ihatod reggel anélkül, hogy zombi maradnál a délelőtt folyamán: egy kicsit felpörget, mielőtt beütne a nyugtató hatás.

maxresdefault-2

Kamilla

Relaxáló, görcsoldó és gyulladáscsökkentő hatása is van: ráadásul alkalmazhatjuk fejbőrre, pattanásra, bőrpanaszokra, megfázásra, torokgyulladásra és fáradt kipirosodott szemre is a belőle készült főzetet. Egyszóval igazi csodanövény!

(Forrás: Pixabay/ Congerdesign)
(Forrás: Pixabay/ Congerdesign)

Citromfű

Elképesztő könnyen növekszik hatalmas bokorrá a kertben, a belőle készített tea pedig nem csak megnyugtat, de kiváló megfázás ellen, és a különböző gyomorpanaszokra is. Ha a stressz miatt nincs étvágyad, kortyolgass el belőle egy csészényit étkezés előtt: étvágygerjesztő hatása segít, hogy energiához jusson a szervezeted.

(Forrás: Pixabay/PollyDot)
(Forrás: Pixabay/PollyDot)

Golgotavirág

Fájdalomcsillapító, szedáló hatású gyógynövény, külsőleg égési sérüléseket, bőrgyulladásokat kezelhetünk vele. Enyhébb hatással rendelkezik, mint más, szorongásra használt gyógynövények, ezért gyakran kombinálják, például citromfűvel vagy macskagyökérrel.

(Forrás: Pixabay/ Tama66)
(Forrás: Pixabay/ Tama66)

Aranygyökér

Ezt a teát kúraszerűen érdemes alkalmazni: 3 hónapos kúra után tarts 6 hónapos szünetet. Szibériában, az egyik fő lelőhelyén azt állítják, hogy aki aranygyökér teát iszik, az száz évig fog élni. Sőt, ráncba szedi még a hormonjaidat is, és kedvjavító hatása is van.

Rhodiola_rosea_(s2)

Macskagyökér

A legtöbben talán a gyógyszertári nevén ismerik: a Valeriana hatóanyaga a macskagyökér, amit enyhe ideges feszültség és átmeneti elalvási nehézségek ellen használnak. Az altatók helyett sokkal jobb megoldás, ha ezt fogyasztjuk, mert nem okoz függőséget, és nincsenek elvonási tünetek, mint a gyógyszernél. Ráadásul, míg az altatók a legtöbbször kábító hatásúak, a macskagyökér megfelelő alkalmazás mellett nem tompít el.

(Forrás: Pixabay/ PollyDot)
(Forrás: Pixabay/ PollyDot)

Csak körültekintően

Bár gyógynövények, itt is érdemes odafigyelni, nehogy túlzásba vigyük a fogyasztásukat: 1-2 pohár bőven elegendő naponta, hogy elérd a kívánt hatást. Bátran készíts keverékeket belőlük, és találd meg a számodra legideálisabb kombinációt. Egy relaxáló hatású tea segíthet túllendülni a stresszesebb időszakokon, és könnyebben is alszol el tőle.

Forrás: nuus.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.