Férgek nyújthatnak megoldást a szklerózis multiplex betegségre

Lengyel tudósoknak sikerült megállítaniuk a szklerózis multiplex (SM) súlyosbodását a betegségben szenvedő egérben bélparazitával fertőzött társából nyert fehérvérsejtekkel.

A felfedezés segítheti az autoimmun betegség kezelését emberek esetében – hangoztatta Katarzyna Donskow-Lysoniewska, a Varsói Egyetem kutatója.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.

A betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus) vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus). A legtöbb beteget a 20-30-as éveiben diagnosztizálják.

A Varsói Egyetem biológiai tanszékén végzett kísérletekben a szakemberek arra a már létező tudásra alapoztak, hogy miként kell kezelni betegségeket élő fonalférgeknek a betegek szervezetébe juttatásával.

Egy parazita okozta gyulladáson átesett, de már gyógyuló egérből leukocitákat (fehérvérsejteket) izoláltak, amelyeket bejuttattak egy szklerózis multiplexben szenvedő egér vérébe. A kísérlet eredményeként a tudósok megfigyelték, hogy a betegség tünetei két-három nap alatt mérséklődtek és mintegy kilenc nap után teljesen eltűntek. Korábban a leukociták ezen típusáról nem gondolták a szakemberek, hogy képes autoimmun betegségek által okozott gyulladások mérséklésére.

“Tudjuk, hogy a parazitáknak igen jó képességük van arra, hogy a gazdaállatban gátolják az immunválaszt, így maradhatnak a paraziták hosszú ideig a szervezetben anélkül, hogy gyulladást okoznának. Kísérleteinket azért végeztük, hogy azonosítsuk azt a mechanizmust, mely a szklerózis multiplex élő fonalférges kezelésekor megy végbe agyi és gerincvelői autoimmun gyulladásban szenvedő egerekben. A kísérletben leukociták új populációját azonosítottuk, ezek száma jelentősen nőtt, amikor az egerek már a jobbulás szakaszában voltak” – magyarázta Donskow-Lysoniewska.

“Nagyon valószínű, hogy a felfedezett mechanizmus más autoimmun betegségek kezelésekor is működik, mivel az univerzális lehet a természetben. Hamarosan megkezdjük kísérleteinket Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel” – tette hozzá a kutató, aki szerint a felfedezésben nagy lehetőség rejlik, mivel alapul szolgálhat nemcsak a szklerózis multiplex, hanem más autoimmun betegségek kezeléséhez.

A szakemberek szerint további kutatások szükségesek a megfelelő kezelés, valamint hatásos gyógyszer kifejlesztéséhez. Robert Dwilinski, a Varsói Egyetem Technológiatranszfer Központjának igazgatója úgy véli, hogy bár a kísérletek nagyon ígéretesek és a felfedezésben vannak piaci lehetőségek, még legalább 8-10 év szükséges ahhoz, hogy a módszer emberek gyógyítására is alkalmazható legyen.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.