Fenyőből készíthetünk gyógyhatású dzsemet, szörpöt

A fenyőből készült gyógyhatású dzsem, szörp zamata különleges, semmi máshoz nem hasonlítható. Talán ezért van, hogy ezt az ízt megszeretni, vagy megutálni mindenkinek egy pillanat műve. Azért egy próbát megér, főleg “köhögős” időszakunkban… A fenyőreceptek elkészítéséhez a lucfenyő zsenge hajtásai az ideálisak.

A fenyőfélék gyógyászati-, és étkezési felhasználása érthető okokból a fenyvesekben gazdag területeken terjedt el, így például Erdélyben. Étkezési célra a zsenge, még világoszöld hajtásait gyűjtsük a lucfenyőnek, aminek a szezonja április végén van. A fenyő illatát főként a karácsonyhoz társítjuk, ám a fenyőből készíthető különlegességeknek az év bármely szakában helyet biztosíthatunk étkezéseink alkalmával.

Fenyőszörp

A frissen szedett zsenge fenyőhajtásokat, vagy az esszenciakészítéskor megmaradt (lásd később) részeket egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön forraljuk 15-20 percig, majd langyosra hűlni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és minden liter lére számolva 80 dekagramm cukrot, valamint szükség esetén tartósítószert, és egy csapott teáskanál citromsavat teszünk. Oldódásig kevergetjük, vagy állni hagyjuk egy napig. Végül újra felforraljuk, forrón üvegekbe töltjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Vízzel hígítva fogyaszthatjuk, vagy limonádét, gyógyteákat ízesíthetünk vele, amennyiben megkedveltük zamatát.

Fenyődzsem

Öt literes edénybe két kilogramm fenyőhajtás-véget rakunk. Hozzáadunk három liter vizet és forrásától számítva még 4-5 percig főzzük. Ezután fedő alatt hagyjuk kihűlni, és tovább ázni 24 órán át. Másnap a főzetből kimerjük a fenyőhajtás-végeket és leturmixoljuk azokat. Az így elkészített turmixot pedig visszarakjuk a főzethez. Belefőzünk 3 kilogramm cukrot, amit lassan gyöngyöző forrásban tartunk 3-4 percen keresztül. Kihűlését követően kézi présen, vagy passzírozón átpasszírozzuk a hajtásokat, és a leszűrt sűrű lét visszatöltjük a többihez. A visszamaradó szárazanyagot nem használjuk fel. A szűrlethez literenként 5 dekagramm zselatint, vagy ennek megfelelő agaragart számolva újraforraljuk, besűrítjük. A dzsemet még forrón palackozzuk.

 

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja
Kozmetikumok, gyógyreceptek: növényekből házilag…Kérje újságárusától!
www.herbacio.hu

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.