Felhősebb időnk lesz, néhol eső is eshet

Éjszaka északnyugat felől nagy területen csökken a felhőzet, de főleg keleten maradhatnak felhősebb körzetek is, és főleg arrafelé kezdetben kisebb eső is lehet.

Napközben közepesen és erősen felhős időszakok váltakoznak, északon valószínű a kevesebb napsütés. Csapadék nem várható. Az eleinte többfelé erős északnyugati, északi szél éjszaka tovább mérséklődik, majd szerdán északon megélénkül a délnyugatira, nyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 6 fok között várható, de a fagyzugos helyeken 0, -3 fok is lehet. Talajmenti fagy az ország más területein is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul.

A hazánk fölött áthaladó hidegfront délkelet felé távolodott el a Kárpát-medencétől, mögötte éjszaka több fokkal hűvösebb levegő áramlik térségünk fölé, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszerünket paraszimpatikus irányba tolják el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le. Ezáltal általános „restség” válik uralkodóvá. Szerdán fronthatással ugyan nem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt azonban az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

szeles_ido1

Az elkövetkező napokban a platán pollenkoncentrációja továbbra is többfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. Magas koncentrációban lehet jelen még helyenként a tölgy és a nyír virágpora is. A fűz, a kőris, valamint a ciprus- és a tiszafafélék pollenkoncentrációja valószínűleg a közepes, a nyárfáé, a juharé és a gyertyáné az alacsony tartományban alakul. A kevésbé jelentős allergének közül, az ostorfa és az eperfafélék virágpora jellemzően közepes-magas, a dió, a bükk, a fenyőfélék és a sásfélék pollenje pedig általában alacsony koncentrációban fordul elő. A kültéri allergén gombák spóraszáma továbbra is alacsony.

Forrás: met.hu