Felhős időnk lesz, melegfronti hatásokkal

A hajnali órákig nyugaton kevesebb, másutt több lesz a felhő, a középső és a keleti területeken eső, zápor is várható. Holnap keleten eleinte csökken, ugyanakkor nyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet, délután már a Dunántúlon, estefelé a középső területeken is eső, zápor valószínű. Napközben többfelé élénk lesz a nyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között valószínű, délen lesz a melegebb.

Egy északnyugat felől közelítő ciklon melegfronti szakasza éri el szerdán hazánkat, hatására több fokos melegedés zajlik a légkörben. A melegfrontra érzékenyeknél ez fejfájást, fáradságérzetet, álmatlanságot okozhat, illetve a teljesítőképességben is jelentkezhet egyfajta csökkenés. Ilyenkor az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillen a megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható.

11257699 – famous bamboo grove at arashiyama, kyoto – japan

Pollenjelentés
Az átvonuló hidegfrontot kísérő csapadékos idő hatására átmenetileg mérséklődött a pollenterhelés, a hét első felében azonban várhatóan fokozatosan ismét erősödni fog. Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul, elsősorban a Dunántúl, illetve az Alföld déli részén lehet nagyon magas. A csalánfélék virágpora általában alacsony-közepes, az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenje jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

Forrás: met.hu