Felhős és napos időszakok váltakoznak ma

Dél felől megnövekszik a fátyolfelhőzet, ami a Dunától keletre meg is vastagszik. Ott erősen felhős lesz az ég, csak késő délután kezd el határozottan csökkenni dél felől a felhőzet.

Napközben esőre, záporra is számítani lehet, de egy-egy zivatar kialakulása sem kizárt. A Dunántúlon csak kevés gomolyfelhő zavarhatja a napsütést, csak kis eséllyel alakulhat ki záporeső. A déli szél holnap többfelé megerősödik, a Fertő környékén viharos lökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 7 és 15 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél néhány fokkal hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között valószínű.

felhoseg_idojaras

Fronthatással továbbra sem kell számolni, a légkör magasabb szintjein zajló több fokos melegedés miatt azonban az időjárás-változásokra különösen érzékenyen reagálóknál melegfronti hatások tapasztalhatók. Többek között fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés, vérnyomásváltozás tapasztalható, de akár ingerlékenyebbekké is válhatnak.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja az északi területek kivételével országszerte elérheti a nagyon magas szintet. A csalánfélék virágporának mennyisége általában az alacsony-közepes tartományban alakul. Az üröm, a libatopfélék, a kenderfélék, a pázsitfűfélék és az útifű pollenje jellemzően alacsony koncentrációban van jelen. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, valamint a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően közepes-magas szintet ér el.

 

Forrás: met.hu