Fájdalommentes és életmentő a gyermekultrahang

Még idejében kezelni lehet egy kisgyermek esetében bármilyen rendellenességet, így a szakember már hat hetes kortól javasolja a gyermekultrahang vizsgálatot. A szűrés során a koponyát-, a hasat és a csípő tájékát ellenőrzik egy fájdalom és veszélytelen eljárás során.

Hat hetestől hat hónapos korig javasolják gyerekek körében azt a vizsgálatot, amely során a fejlődésben lévő szervezet esetleges elváltozásai derülhetnek ki. A baba ultrahangszűrési programban koponya-, hasi – és csípőultrahang szűrésre kerül sor. A fájdalommentes vizsgálat során – többek között – az agy szerkezetét, az agykamrák helyzetét ellenőrzik, esetleges anatómiai elváltozásokról, a májról, a lépről, az epéről, a hasnyálmirigyről, a kismedencei szervekről és vesék állapotáról alakul ki egy pontos kép.

ultrahang

Dr. Orbázi Zsuzsanna, az Emineo Egészségügyi és Baleseti Központ radiológusa minden kismamát megnyugtat: a vizsgálat nagyon hasznos, és semmilyen veszélyforrása nincsen.

“A legfontosabb talán azt leszögezni, hogy az ultrahangvizsgálat egyáltalán nem árt a babának és teljesen fájdalommentes. Csupán annyi kellemetlenséget tudnék említeni, hogy a gél, amelyet használunk, hidegnek tűnhet az első pillanatokban, valamint néhány baba a rögzített testhelyzetet is nehezen tűri – ehhez az édesanya segítségét kérjük -, így némi sírás előfordulhat. A komplex szűrésbe a koponya, a has és a csípő vizsgálata tartozik, amely során kiderülhetnek a tüneteket nem okozó fejlődési variációk, esetleges, sajnálatosan kisded korban is előforduló betegségek. Leggyakrabban a húgyúti rendszer különböző eltéréseivel szembesülünk, amelyek általában kinőhetőek” – fogalmazott a doktornő.

Forrás: