Fáj a hátad? Ne gondolj rá!

Ausztrál tudósok szerint a munkahelyükkel elégedetlen dolgozók körében gyakrabban fordulnak elő fájdalmas, krónikus hát- és derékbántalmak, mint a munkájukkal kapcsolatban pozitívabb érzésekkel rendelkezőknél.

Markus Melloh ortopéd sebész és reumatológus (Nyugat-Ausztrál Egészségtudományi Kutatóintézet – WAIMR) vizsgálatai során rájött, hogy az enyhe, nem specifikus hát- és derékfájással küzdő önkéntesek harmadánál alakulhat ki olyan krónikus fájdalom, ami már komoly kihatással lehet a mindennapi életre.

Bár a vizsgálatban részt vett, hosszabb betegszabadságon lévő páciensek mindegyike felkereste kezelőorvosát, az állandó fájdalom mögött rejlő valódi fizikai okot csak nagyon keveseknél találtak a szakértők. Leggyakrabban azoknál állandósult az addig csak akut jellegű probléma, akik a legjobban tartottak és féltek a fájdalom korlátozó jellegétől.

“A világnézetnek és az általános kedélyállapotnak hatalmas hatása van a hát- és derékfájdalmakra” – nyilatkozta Melloh professzor. “Ha valaki jól érzi magát a munkahelyén és van beleszólása abba, miként alakulnak körülötte a dolgok, sokkal nagyobb eséllyel gyógyul ki az állandó hát- és derékfájásból. A család és a barátok részéről az érzelmi támogatás és az odafigyelés is rengeteget segíthet.”

hátfájás01

A kutatás során a tudósok összesen 315 beteget vizsgáltak meg, akik mind nem specifikus hát- és derékfájdalommal keresték fel háziorvosukat. A szakértők fél éven keresztül kísérték figyelemmel ezeknek a betegeknek az állapotát. A kutatás végére 169 páciens maradt, akik harmadánál (64 beteg) állapítottak meg állandó, krónikus jellegű fájdalmat. Néhányuk állapota jelentősen rosszabbodott, ami rendkívül meglepte az orvosokat.

“Ha valaki betegszabadságot vesz ki, egyre nehezebben fogja rávenni magát, hogy visszamenjen dolgozni, ezzel együtt pedig általában a fájdalom is rosszabbodik” – magyarázta Melloh. “Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kiszállni. Kutatásaink szerint minél reménytelenebbnek látja saját helyzetét a beteg, annál rosszabb lesz az állapota.

Bár Melloh és kollegái csak a hát- és derékfájdalmak vizsgálatára koncentráltak, a legfrissebb adatok szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a dolgozók nyaki fájdalmak miatt mennek betegszabadságra. “Nagyon fontos lenne, hogy a terápia során a beteget gondolkodásmódján is változtatni tudjunk, hiszen ennek hatalmas befolyása van a páciensek állapotára” – vélekedett a szakember.

Melloh professzor kutatási eredményeit az Ausztrál Gerinc Szövetség Sydneyben megrendezésre került konferenciáján ismertette.

Forrás: https://napidoktor.hu/index