Fahéjas illóolajat a meghűlésre!

A fahéj (Cinnamomi aetheroleum) a babérfélék családjába tartozó növény. A Ceylon szigetén őshonos, de a világban többfelé találhatunk ültetvényeket, mint pl.: Fülöp-szigetek, Seychelle-szigetek, Karib-tengeri szigetvilág, Madagaszkár, Kelet- és Dél-India, Jáva, Szumátra és Dél-Amerika több országában.

A fahéj külső kérgét eltávolítják, a belső háncsrészt szorosan egymáshoz rögzítik és így szárítják. A kéregből, a levelekből és a virágokból vízgőz-desztillációval nyerik ki az értékes illóolajat. 1 kg illóolaj termeléséhez 80 kg növényrész szükséges.

Fő összetevői a fahéjaldehid, eugenol, furfurol, benzaldehid, kariofillén, fellandren, pinen, cimol. Az illóolaj világos vagy sötét sárga színű, erős, hosszantartó, selymes, fahéjra jellemző illattal rendelkezik. A gyengeség, testhőmérséklet-csökkenés, influenza, meghűléses megbetegedések, bélfertőzés, hasmenés, belső vérzés, izomfájás esetén alkalmazható a fahéjas illóolaj használata.

Külsőleg

naturarkanum.hu  írása szerint a bőrfertőzések és élősködők ellen hígítva használhatjuk. Az 1 rész fahéjolajból és 5 rész vivőolajból készített keveréket el kell dörzsölni a bőrön. Meghűléses megbetegedések eseténpárologtassunk aromamécsesben 2 csepp fahéj, 1 csepp citrom és 2 csepp eukaliptusz illóolajat. Ez a keverék gátolja baktériumok fejlődését, csírátlanítja a lakás levegőjét, csökkenti a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

Belélegezve hozzájárul jó hangulat teremtéséhez, ha 2 csepp fahéj illóolajhoz hozzáadunk 1 csepp pacsuli és 2 csepp narancs illóolajat. Fogínyvérzés esetén szájöblítőt készítünk: 2 csepp illóolajat 1 evőkanál extra szűz olívaolajba cseppenteni, ezzel öblögetni majd fogat mosni. Reuma, köszvény, izületi-, és idegfájdalmak csillapítására fahéjolaj-tartalmú masszázsolaj készítendő. Maximum 3 csepp fahéjolaj 1 evőkanál bázisolajba.

Belsőleg

Akár belsőleg is alkalmazhatjuk. Gyomor- és szíverősítő, élénkítő, átmelegítő, emésztésjavító, görcsoldó, vérzéscsillapító, fertőtlenítő, vérellátás-javító, féregűző, összehúzó, a szabályos menstruációt elősegítő hatású.

fahéj2

Belsőleg az illóolajat nagy körültekintéssel szabad csak használni, mivel erős hatása miatt az emésztőrendszer nyálkahártyáját képes károsítani. Belső használatnál kizárólag a fahéjból készített főzet javasolt, mely a fenti említett hatásokkal rendelkezik.

Lélek

fahéjolaj használatakor nő a biztonságérzés, feloldódnak a lelki feszültségek, mélyebben, pihentebben alszunk, kellemesebbeket álmodunk, a negatív gondolatokat felváltják a pozitív gondolatok, szebb színben látjuk a világot. Segít átvészelni az érzelmi válságokat, nyugtatja és erősíti az idegeket. A fahéj hatására nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk és jobban tudunk koncentrálni a ránk váró feladatokra.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.