Ezt teszi a pajzsmirigyzavar a férfiakkal

A pajzsmirigyzavar leggyakrabban a nők kapcsán merül fel, ám a probléma ugyanúgy sújtja az erősebbik nem tagjait is, igaz, valamennyire ritkábban.

Általánosságban a pajzsmirigyzavarokról

A pajzsmirigyzavaroknak több formájuk is van, és a legtöbb esetben a szerv túl sok, illetve túl kevés hormontermelésével jár (természetesen vannak kivételek). A leggyakoribb problémák a következők: pajzsmirigy megnagyobbodás (strúma), pajzsmirigy göbök, pajzsmirigy daganatos megbetegedése, pajzsmirigy gyulladás, illetve a pajzsmirigy alul-és túlműködése.

A pajzsmirigy által termelt hormonok nagy befolyást gyakorolnak az anyagcsere folyamatokra (is), ezért túlműködés esetén a szervezet fokozott üzemmódra kapcsol, míg az alulműködés ennek ellenkezőjével jár. Ennek fényében ez előbbi jellemző tünetei a hasmenés, csökkent melegtűrés, fokozott izzadás, szapora pulzus, remegés, stressz, álmatlanság. Az alulműködés ezzel szemben székrekedést, csökkent hidegtűrést, alacsony pulzust, fáradékonyságot és depressziót eredményez.

pajzsmirigy

Férfiakat is sújtja

A pajzsmirigyzavarok a férfiakat bár ritkábban, ám ugyanúgy sújtják, mint a nőket, viszont náluk más panaszok is jelentkezhetnek.

Meddőség

A probléma mind a nőknél, mind a férfiaknál meddőséget okozhat.  A pajzsmirigy túlműködés ugyanis a spermiumok csökkent mozgását eredményezheti, míg az alulműködés kevés spermiumszámot okozhat, mivel megnövelheti az agyalapi mirigy által termelt prolaktin szintjét, ami csökkenti a tesztoszteron mennyiségét.

Rossz szexuális élet

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism egyik korábbi számában megjelent tanulmány szerint mind a túlműködés, mind az alulműködés negatív hatást gyakorol a férfiak szexuális életére is. Előbbi esetben ugyanis korai magömléssel lehet számolni, míg hypothyreosis fennállása csökkent libidóval, megkésett ejakulációval és merevedési zavarokkal járhat.

Kezeltesse problémáját, és legyen a régi önmaga

“A férfiak köztudottan ritkábban járnak orvoshoz tüneteikkel, ezért náluk gyakran nem is derül fény a pajzsmirigyzavar meglétére. Pedig a kellemetlen tünetek és a rossz szexuális élet megfelelő terápiával az esetek többségében helyreállítható – mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája. Ehhez első körben vérvételre van szükség (TSH, T3, T4, ATPO), mellyel felállítható a diagnózis, amit ultrahangvizsgálat tehet pontosabbá. Amennyiben bebizonyosodik a betegség megléte, úgy legtöbbször gyógyszeres kezelésre van szükség (túlműködésnél izotópos kezelés, esetleg műtét is szóba jöhet), melynek segítségével a panaszok csökkennek/megszűnnek.

Pajzsmirigy – Így is vizsgálható az alul-, vagy túlműködés

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.