Ezért ne hagyd ki a reggelit!

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásból nem hiányozhat a reggeli! Még mindig igaz a mondás, hogy „reggelizz úgy, mint egy király”, ám annyi változott, hogy nem mindegy, hogy mit.

A cukros, fehér lisztből készült pékárukat és müzliket ki kell húzni a bevásárló listáról, helyette zabos, teljes kiőrlésű vagy csökkentett szénhidrát tartalmú kenyereket és zabpelyheket válasszunk.

A délelőtti fizikai és szellemi tevékenységekhez szükséges energiaszint tartásához nem maradhat el a reggeli. Napi energiaszükségletünk közel 30%-át ideális a reggeliből fedezni, ha a szervezetünket nem juttatjuk megfelelő mennyiségű energiához, figyelemhiány és erőtlenség léphet fel, a reggeli feladata, hogy agyunkat üzemanyaggal lássa el.

Ám nem mindegy, hogy milyennel.

Fotó: 123rf.com19

A fehér lisztből készült pékáruk, péksütemények hirtelen megemelik a vércukorszintet, hirtelen eltelítenek, majd rövid idő néhány óra múlva újra ránk tör az éhség és feszültek és ingerlékenyebbek is leszünk.  Ha ezek, a vércukor-ingadozások már a nap elején jelen vannak, a nap többi részében is folytatódnak.

A fogyókúrázóknak is hiba kihagyni a reggelit, mert ha már délelőtt kiéheztetik a szervezetüket a nap többi részében többet fognak enni. Mindemellett a reggeli beindítja az anyagcserét, amely segíti a fogyást.

Forrás: https://napidoktor.hu/index