Ezért érdemes vigyázni az orrodra

November a megfázások hónapja, ilyenkor látványosan megemelkedik a tüsszögő, köhögő, orrukat fújó emberek száma. Mivel az orr meghatározó szerepet tölt be az életünkben, amikor nem kapunk rendesen levegőt, az egész közérzetünkre rossz hatással lehet. Érdemes vigyázni erre az érzékszervre, mert nem csak a légzésben, de az allergének, por és egyéb szennyező anyagok kiszűrésében, valamint a szagok felismerésében is fontos szerepet tölt be.

Az ősz különösen veszélyes időszaknak számít, mert a napos órákban bátrabban szabadulunk meg a meleg ruháktól, miközben a hőmérséklet akár 10 fok alatt is lehet. A Wick Pharma GmbH tavaly végzett nagyszabású, 15 ország bevonásával készült kutatása szerint a magyarok harmada novemberben, januárban és februárban betegeskedik a legtöbbet, és a válaszadók közel 90 százaléka ilyenkor többek között orrfolyással küzd. Ez azonban több okból is rossz hatással lehet a közérzetünkre.

Tisztít, szűr, melegít

Az orr első számú funkciója a légzés. Emellett tisztítja, szűri, felmelegíti a légutakba jutó levegőt, megakadályozza a por és egyéb szennyező anyagok, allergének alsóbb légutakba kerülését, továbbá a hangképzéshez is szorosan kapcsolódik. A szaglás mellett az összetettebb ízek felismeréséhez is feltétlen szükség van rá. Amikor megfázunk, az orr nem képes megfelelően ellátni a funkcióit, ami akár komolyabb problémákhoz is vezethet.

Központi szerepe van

Az orr központi helyet foglal el az arckoponyában, szoros összeköttetésben áll a homlok- és az arcüreggel, valamint a szemek között található rostasejtrendszerrel és a középfüllel. Emiatt azonban, ha az orr csökkentett üzemmódba kapcsol és nehezített orrlégzés, tompultság, dekoncentráltság jelentkezik, a kezeletlen tünetek súlyos szövődmények táptalajául szolgálhatnak.

Ez történik megfázáskor

„Megfázáskor az orrnyálkahártya megduzzad, ezért az orrmelléküregek szellőzése csökken, a gyulladásos folyamat rájuk is átterjed. A nyálkahártya duzzanatához fokozott váladékképződés is társul, amit ha nem sikerül alaposan kitisztítani, felülfertőzéshez, így az orr- és orrmelléküregek bakteriális gyulladásához vezethet. A tünetek vény nélkül kapható szerekkel azonban hatékonyan orvosolhatók, és így a komolyabb betegségek is elkerülhetők” – hangsúlyozza Dr. Kovács Viktória fül-orr-gégész, audiológus főorvos.

beteg

A szövődmények megelőzhetők

„A felső légúti hurutok többsége vírusos eredetű, és váladékoldókkal, inhalálással, orrtisztítással elejét lehet venni a súlyosabb, bakteriális fertőzéseknek. Például eukaliptuszt is tartalmazó orrspray-vel hatékonyan csökkenthető az orrüregi nyálkahártya duzzanat és a váladékképződés” – árulta el a szakorvos, aki azt tanácsolja, ha 7-10 nap alatt nem szűnnek a tünetek, vagy súlyosbodnak, netán addig nem tapasztalt fej- vagy homloküregi fájdalom, fülfájás, láz jelentkezik, érdemes orvoshoz fordulni.

Egy perc alatt elfárad

Az agyunk 50 ezer szag megkülönböztetésére képes, és ebben az orrunknak igen nagy szerepe van. Ezzel együtt elég egy perc, és már nem érezzük a szagokat, kivétel ez alól, ha erősödik az illat. Ami akár tüsszentésre is késztetheti az orrot, ha pedig ez történik, a tüsszentés 160 km/órával törhet elő, és betegség esetén akár 10 méteres távolságra is eljuttathatja a bacilusokat.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/