Ezért ér véget a legtöbb párkapcsolat

Apróságok miatt vetnek véget a párok a kapcsolatoknak, házasságoknak? Nagyon úgy tűnik, hogy sok kis dolog vezet a végén a szakításokhoz. De vajon miféle dolgok? Általában miért ér véget egy párkapcsolat?

Nem feltétlenül egy-egy félrelépés vezet ahhoz, hogy a férfiak és nők közti szerelmi kapcsolatok felbomlanak. Sokkal inkább az, hogyan beszélget egy pár két tagja a vacsoránál – állapította meg egy tanulmány.

Apróságokról van szó, amelyek egy idő után már cseppet sem tetszenek nekünk, s elkezdjük nem tolerálni őket. Lehet az bármi – például, a párunk nem iszik teát; furcsán viselkedett a nagybátyánk születésnapi partiján; nem tetszik, ahogy vágja a hagymát; leteszi a telefont normális elköszönés nélkül; azon kapjuk magunkat, hogy a villanyszámlán jár az eszünk szex közben; közös evés közben a párunk a telefonját bújja; utáljuk, amilyen nadrágokat hord; szögletes tányérokat vett a lakásunkba; sosem tudunk megegyezni, mit nézzünk a tévében; vagy éppen nem kér elnézést, ha hangosan böfögött. Ilyenek miatt érnek véget párkapcsolatok.

A párkapcsolatok elmélyülnek, majd egyszercsak valamelyik fél úgy érzi, nem bírja tovább. Olyan érzésünk támad, mintha minden víz elfolyt volna és semmi sem maradt – csak két szerencsétlen ember áll ott, a saját maga alkotta sárban. Természetesen, sokakkal előfordul az is, hogy a párkapcsolat azért ér véget, mert komoly és nyomós oka van.

Hol bukik el a többség?

Brit adatok szerint hétből egy válás a félrelépésnek köszönhető. Ami érthető is. Ugyanakkor felmerül bennünk a kérdés: a hétből hat házasságban mi történt? Csupán ezen esetek 1 százalékában van szó arról, hogy a szex már nem működött a felek között.

Miért ért véget tehát a kapcsolatok többsége? A legvalószínűbb hát, hogy a hétköznapi dolgok – a ki nem mondott bocsánatkérések, az elmaradt csókok, a csendben eltöltött étkezések, az elherdált pénz – alapozták meg a válásokat. A hűtlenség akkor történik meg, ha a kapcsolatban az egyik fél lyukat akar betömni – mert valami hiányzik az életéből. Nemcsak fizikai, hanem érzelmi lyuk betömésére vágyik, hónapok vagy évek eseménytelensége, unalmas hétvégéi és langyos estéi után.

Az elkerülhetetlen véget aztán árulkodó jelek előzik meg: az egyik fél már a kanapén alszik, mert későn ér haza, a felek máskor ebédelnek és vacsoráznak, más programot néznek a saját laptopjukon, külön tervezik a vakációjukat – nem a párjukkal. Olyan terveket szőnek, melyekben már nem kap szerepet a férjük, feleségük. Az „indokolatlan viselkedés”, melyet a bíróságon is gyakran emlegetnek, többnyire a lustaságot, érdektelenséget, haragot és unalmat jelenti. Véget érhet egy kapcsolat azért is, mert el sem kellett volna kezdeni. Egy kamaszkorú gyermek már érzékelheti, hogy a szülei kezdettől fogva nem jöttek ki igazán egymással – tehát a házasság nagyon rossz ötlet volt.

szakitas

Olykor életmentő lehet abbahagyni

Egy párkapcsolat végét elismerni sokszor nemcsak egészséges, időszerű és bátor, hanem életmentő lépés is. Amikor két ember már mindenen acsarkodik, attól kezdve, hogy a másik horkol, iszik, az előszobában hagyja a zokniját, lecsavarja a fűtést, amikor fázunk, vagy minden alkalommal mi megyünk bevásárolni, kénytelen egy idő után bevallani, hogy tévedett. Ez a párkapcsolat egy tévedés volt, mindketten rosszul választottak. Ilyen körülmények között a párkapcsolat véget érése igenis időszerű, s az egészségünkre nézve előnyös is.

Hogy mitől válhatunk meg ezzel? A haragtól, a bántástól, az állandó stressztől, ami csak a vesztünket okozhatja hosszútávon. Érdemes elgondolkodni rajta, hogy mi éppen miben töltjük az életünket.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.