Szereti a mandarint? Megmutatjuk a fajtáit

A mandarinféle citrusok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, s a friss fogyasztásban lassan visszaszorítják az édes narancsokat. Mindez a kedvező “csomagolás” eredménye. A mandarinokat körülvevő héj ugyanis vékony, és könnyen – kés igénybevétele nélkül is – hámozható. 

Mandarin fajták

A mandarinok az angol nyelvterületen “easy peeler”-nek nevezett gyümölcsök ízben is kiemelkedők. Hála a nemesítőknek és a véletlenszerű kereszteződéseknek, rendkívül sok ízletes és értékes fajta áll rendelkezésünkre. Sok botanikus próbálkozott a mandarinszerű gyümölccsel rendelkező citrusféléket különféle fajokba csoportosítani. A kutatók véleménye azonban még ma is eltérő. Azonban a géntérképezés korában bizonyára már nem várat sokáig magára az egyértelmű rendszertan.

mandarin

A következőkben bemutatjuk a mandarinféle citrusok egyes fajtacsoportjait és változatait. Ide tartoznak a klementinek, tangerinek, mandarinok és satsumák, valamint ezek hibridjei:

Klementinek és Tangerinek

Klementin (clementine) névvel az apró gyümölcsű, vékonyhéjú, könnyen hámozható és magvatlan mandarinfélék fajtacsoportját illetik. E gyümölcsök meghatározóan édesek és kevésbé ízesek. Az átlagosan tíz magnál többet tartalmazó fajtákat monreali klementinnek, vagy csak egyszerűen monrealinak nevezik (nem tévesztendő össze a ´Monreal´ fajtával). A klementinek egyes fajtái nem képeznek termékeny pollent, ezért csak idegenbeporzással termékenyülhetnek meg. Ha tehát ezeket a fajtákat próbáljuk magvakkal szaporítani, mindenképp hibrid növényekhez jutunk.

A klementin egy magvatlan mandarin

A tangerinek neve az amerikai angolból származik, de mára szinte mindenütt elterjedt a világon. Tangerinnek nevezik azokat a mandarinféléket, amelyek héja vörösesre, sőt néha akár bordóra színeződik. Jellegzetes tangerinfajta a ´Dancy´.

dancy-tangerine_2

Mandarinok

A mandarinokra általában a sárgás, csak enyhén narancsszínbe hajló héj jellemző, amely jellegzetes, egyedülállóan fűszeres illatot áraszt. Termései magvakban gazdagok. Illatos virágai, keskeny, lándzsás alakú levelei és csábító gyümölcsei révén a mandarinból kiváló szobanövény nevelhető, amely aztán a fagyvédett télikertben is jól megterem.

Satsumák

A satsuma egy mandarinmutáció, amely a Kiusu nevű japán sziget Satsuma tartományából származik. Kevés magot tartalmazó gyümölcseit rendkívül korán érleli, így azok már októberben szüretelhetők. A fénylő, narancssárga, olykor zöldessárga foltokkal tarkított gyümölcshéj könnyedén leválasztható. A gyümölcshús kevéssé jellegzetes ízű: savanykástól édeskésig változik. A satsuma jól viseli az alacsony hőmérsékletet, ezért kiválóan nevelhető klímánkon nyáron a szabadban, télen pedig gyengén fűtött télikertben vagy üvegházban.

satsuma

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.