Ezerjófű: olcsó, alternatív söralapanyag

Egyes vidékeken a kis ezerjófűvel helyettesítik a komlót sörkészítéskor. És ezen kívül még 999 dologra alkalmas. Lássuk!

A virág formáján alapuló elnevezéssel nem mindenki ért egyet, azzal azonban igen, hogy e növény rendkívül sokoldalú. Egy 1792-es házi orvos-szótárból tudhatjuk meg az igazságot a kis ezerjófűről: “Igazán hívattatik ezer jó fínek, mert ember ennek hasznait, ha ezeret számlál-is, elegendőképpen el nem számlálhatja”, azaz se szeri se száma a növény gyógyhatásainak.

ezerjofu1

Étvágyjavító, emésztést serkentő, epeműködést előmozdító hatása miatt főként bélrenyheség és májbántalmak ellen ajánlják. A benne található szekoiridoidoknak köszönheti erősítő, serkentő hatását, mely miatt a népnyelv gyakran illette a földepe névvel. Ugyanezen tulajdonságánál fogva a kis ezerjófű fontos alapanyaga különböző keserű likőröknek, gyomorkeserűknek.

Ezzel egyetért Magyarország híres füves embere, Gyuri bácsi is, aki májtisztítás mellett még asztmára és allergiára is ajánlja a kis ezerjófüvet. Puffadás ellen, vagy lábadozás, legyengültség esetén ánizzsal, édesköménnyel keverve elsőrangú szer lehet teája. Kamillával keverve anorexiásoknak ajánlják. Bár az ezerjófű igen keserű, íze nem kellemetlen (ellentétben a sokkoló cickafarkkal) inkább a komló keserűségére emlékeztet.Májtisztításra, emésztőrendszeri rendellenességre: 1g növény forrázunk le 1 csésze vízzel. Lefedve áztassuk 10 percig, majd szűrés után fogyasszuk étkezések előtt egy órával.

kis ezerjófû centaurium umbellatum

Az ókorban ezt használták malária kezelésére, a középkortól hideglelést gyógyítottak vele (innen másik neve, a hideglelésfű), és már a 10. századtól különböző boszorkány ellenes mágiára használták. Rontások, lelki gyengeség ellen működtek ezek a praktikák, mint például egy 1619-es angol varázslat, mely szerint a kis ezerjófüvet össze kell keverni egy patkós bíbic nőstény példányának vérével, és olajjal.

Ezt egy lámpába tölteni, így a boszorkányok (vagy rajtunk élősködő szellemek) azt fogják hinni, hogy a fejük a mennyországban van, de a lábuk a földhöz ragadt. A lámpa csillagfényes időben meggyújtva megmutatja a kettőt összekötő lépcsőt, amin a boszorkányok rohanva fogják egymást elpusztítani, s mi megmenekülünk a rontástól. Valószínűleg nem véletlen egybeesés, hogy a Bach virágterápia is a kis ezerjófű esszenciáját ajánlja lelki gyengeség, személyektől, helyzetektől való függőség és önfeladás esetén.

ezerjófű3

Ezen túl még gyakran alkalmazták e növényt lázcsillapításra, erről szintén kapott egy hangzatos népi nevet: a tüzes ember virága. Külsőleg vérzéscsillapító, baktériumölő-sebgyógyító, így sebek tisztítására használják a föld feletti részeket megfőzve, sőt ez a főzet állítólag hajmosásra is alkalmas (hajhullás, fejtetű ellen).

Hajmosáshoz: 30-50 g szárított növényt 1 l vízbe szórunk és 2-3 percig forraljuk. Napi 1-2-szer bedörzsöljük vele fejbőrünket.

Minazonáltal meg kell említeni, hogy 10 napnál tovább egyfolytában nem tanácsos kis ezerjófű teát fogyasztani, mivel gyomor- vagy nyombélfekélyt okozhat. Külsőleg alkalmazva azonban nem kell félnünk tőle, sőt, a kis ezerjófűből készült krém vagy testápoló a bőrhibákat és szeplőket is hamar eltünteti.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.