Ezeket biztosan nem tudtad a bölcsődei kisgyermeknevelőkről

Sok kisgyermek számára a bölcsődében töltött évek jelentik a szocializáció egyik legfontosabb lépcsőfokát. Ebben az időszakban a kicsik szüleik és családjuk után jellemzően a bölcsődei kisgyermeknevelőjükhöz kötődnek a legerősebben.

A nevelők egész nap vigyáznak a gyerekekre, gondoskodnak róluk és komoly szerepet játszanak készségeik fejlesztésében is. A felelősségteljes munka során pedig több érdekesség is adódik, amit sokan nem is gondolnának. Íme, 5 dolog, amit talán nem is tudtál a bölcsődei gondozókról.

A kisgyermeknevelők naponta akár egy autónyi súlyt is felemelnek

Egy kisgyermeknevelő naponta körülbelül hatvanszor, százszor is felemeli a sokszor 10 kilónál is nehezebb gyermekeket, ami fizikailag igencsak megterhelő. Ez átlagosan összesen napi 600-1800 kilogramm, ami egy kisméretű autó tömegének felel meg.

Minden kisgyermeknevelő legalább 200 dalt, mondókát ismer

A kicsik beszédkészségének megalapozása 3 éves korukig történik, amelyben hatalmas segítséget jelentenek a komoly szaktudású bölcsődei kisgyermeknevelők. A gyermekek ebben az életkorban rendkívül könnyen tanulnak, ezért fontos, hogy minél többet beszéljenek hozzájuk. A több száz mondóka és dalocska hatékonyan fejleszti a szókincset, ezeket elsajátítva a gyerekek magabiztosabban szólalnak meg.

Egy kicsit színésznek is kell lenniük

Egy-egy dalhoz, mondókához, meséhez, játékhoz elengedhetetlen a szépen csengő hang, fejlett beszédkészség, megfelelő hangsúlyozás, különben nem köti le a kicsiket az előadás. A meseolvasás, közös éneklés során a bölcsődei gondozóknak bizony meg kell csillogtatniuk előadói képességeiket is, és ha ez jól sikerül, biztosan szájtátva figyelik majd őket a gyerekek.

2009 óta diploma megszerzésére is van lehetőségük

2009-ben főiskolai képzést indítottak a hivatást választóknak. A főiskolai képzés évei alatt a jelentkezők elmélyíthetik szaktudásukat, de persze csupán az iskola elvégzése nem elég ahhoz, hogy valaki igazán jó bölcsődei gondozó legyen. Toleráns személyiség és empátia is szükséges ahhoz, hogy a kisgyermeknevelő szeretettel forduljon minden gyermek felé. Feladataik közé tartozik az is, hogy a rájuk bízott csöppségek családjaival is erős bizalmi viszonyt alakítsanak ki, hiszen az édesanyák, édesapák legféltettebb kincsüket bízzák rájuk.

Vannak férfi kisgyermeknevelők is

A köztudatban a szakma még mindig nőies hivatásként él, pedig ma már nem számít kirívó esetnek, ha egy fiú a pályaválasztáskor a gyermekgondozás iránt érdeklődik. Persze a mérleg még mindig a nők javára billen, de az erősebb nem képviselői közül is egyre többen választják ezt a felelősségteljes hivatást.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete és a Sudocrem együtt keresik az Év Bölcsődei Kisgyermeknevelőjét, ezzel is elismerve a szakemberek alázatos munkáját. Az anyukák és apukák november 25-ig jelölhetik bölcsődei kisgyermeknevelőjüket a hozzá kapcsolódó személyes történettel és egy fotó beküldésével. A pályázatokat a márka hivatalos Facebook oldalán várják.

A jelöltekről szóló rövid leírást és a képeket az alábbi linken lehet feltölteni, és ugyanitt olvasható a hivatalos felhívás is: https://anapp.me/f/E4v/

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.