Ezek a legtáplálóbb zöldségek 1. rész

A zöldségek gazdagok ásványi anyagokban és vitaminokban, amelyek szükségesek az egészséges életmód fenntartásához. Következésképpen, a zöldségek a természet egyik legtáplálóbb ételei. Íme, néhány a legtáplálóbbak közül!

A  legtáplálóbb zöldségek bemutatása

Gyermekkoromban eléggé válogatós voltam, ezért tisztán emlékszem azokra a jelenetre, amikor édesanyám addig nem engedett felállni az asztaltól, amíg a tányéromon lévő zöldségek mind „el nem tűntek”. Arra már nem emlékszem, hogy mikor kezdtem el megszeretni a zöldségeket, de azt biztosan tudom, hogy ma már nagy rajongójuk vagyok.

Igen, az anyukámnak teljesen igaza volt, amikor olyan szigorú volt a zöldségek megkedveltetésében, mivel ezek a természet legtáplálóbb ételei.

répa

A sárgarépa

Egy csészényi répában óriási mennyiségű (34317 egység) A-vitamin van, így ez a zöldség a leggazdagabb az A pro-vitamin karotinban, egy olyan növényi tápanyagban, amely segít a látás megóvásában, és csökkenti a szívbetegség és bizonyos daganatos megbetegedések veszélyét. Ez a narancssárga gyökerű zöldség szintén magas C és K vitaminban, ezen kívül diétás rostokat, káliumot és B komplexet, mangánt, molibdént, foszfort, magnéziumot és folsavat tartalmaz.

Az édesburgonya

Egy csésze főtt édesburgonya héjával együtt béta-karotin formájában nagyszerű A-vitamin forrás, mivel 13107 egységet tartalmaz ebből az erős antioxidánsból. Ugyanakkor nagyon sok benne a mangán, a C-vitamin, a B6 vitamin, az ásványi réz, a rostok, a kálium és a vas. A lila húsú édesburgonya gazdag antioxidánsban és az édesburgonyafélék közül ennek a legmagasabb az antioxidáns aktivitása.

paradicsom

A paradicsom

A paradicsomban több mint 20 féle vitamin és ásványi anyag található. Egy csésze érett piros paradicsom nagy mennyiségű A, C és K vitamint tartalmaz. Nagyon jó molibdén, kálium, mangán, króm, B1 és B6 vitaminforrás. Ugyanakkor tartalmaz még folsavat, rezet, vasat, B komplexet és más fontos tápanyagokat. A paradicsom közismert a likopén tartalma miatt is, ami egy olyan növényi tápanyag, amelynek antioxidáns és rák-megelőző tulajdonsága is van.

szója

A szójabab

A szójabab napjaink egyik legtöbbet kutatott egészség-megőrző zöldsége a világon. Egy csésze főtt szójabab kitűnő mennyiségű molibdénnel, triptofánnal, nagy mennyiségű mangánnal és proteinnel, és több mint 10 olyan nélkülözhetetlen tápanyaggal látja el a szervezetünket, mint például az omega 3 zsírsavval, rostokkal és káliummal. Egy csésze szójabab biztosítja a napi protein szükséglet több mint 50%-át.

A cikket folytatjuk.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.