Ezek a leggyakoribb tévhitek a klimax hormonkezeléséről

A menopauza hormonkezelésétől máig sokan tartanak, mivel egyrészt félnek az esetleges mellékhatásoktól, valamint több tévhit is kering a terápiával kapcsolatban.

Rákot okoz

Talán ez a leggyakoribb tévhit a klimax hormonterápiájáról, és emiatt mondanak le róla. A félreértés azon alapul, hogy ha a szervezetbe több hormon kerül, mint amennyit az igényel, az megnöveli bizonyos rosszindulatú sejtburjánzások esélyét. A hormonpótló kezelés viszont nem okoz rákot egészséges embereknél, akinek kórtörténetében nem szerepel hormonérzékeny daganat (főleg, ha fiatalabbak, nem túlsúlyosak, nem dohányoznak)

A terápia csak súlyos tüneteknél alkalmazható

Szintén gyakori félreértés az, hogy a hormonpótlást akkor ajánlják, ha az érintettnek súlyos tünetei vannak. Pedig az igazság az, hogy nem kellenek ahhoz szinte már elviselhetetlen panaszok, hogy igényelje bárki is a kezelést. Tehát, már egészen enyhe hőhullámoknál, izzadásnál és hangulatingadozásoknál is bátran kérheti. Sőt, ha szeretné, akkor posztmenopauzában is folytathatja a terápiát.

Fotó: 123rf.com

Korai klimaxnál nem alkalmazható

A nők többsége 50 éves koruk körül lépnek be a menopauzába, ám olykor megesik, hogy ez akár a 30-as éveikre esik (ezt nevezzük korai klimaxnak, ami 45 éves kor alatt lép indul a klimax). Sajnos a tünetek ekkor épp úgy jelentkezhetnek, mint az idősebbeknél, így természetesen számukra is elérhető a hormonpótlás.

Csak egyféle készítmény létezik

“Ez szerencsére nincs így, ma már több hormonpótlás közül lehet választani- az orvos figyelembe veszi a páciens életkorát, panaszait, hormonális paramétereit és az alapján választja ki a számára legideálisabb terápiát” – mondja dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza. 

Fotó: 123rf

Nincs semmi haszna a tünetek csillapításán kívül

A hormonpótló kezelést kifejezetten ajánlják menopauza esetén, és nem csak a panaszok mérséklése/megszűntetése miatt. Tanulmányok ugyanis bebizonyították, hogy a terápia jelentősen csökkenti a csontritkulás esélyét/mértékét, mellyel a legtöbb idősebb nő előbb-utóbb szembesül (főleg korai klimax esetén).

Szívproblémákat okoz a hormonpótlás

A rosszindulatú daganatokon kívül sokan tartanak a szívproblémák fellépésétől a hormonterápia miatt. Valóban, az időseknél (60-as, 70-es korosztály) jelen van ilyen rizikó, ám a fiatalabbaknál nincs. Éppen ezért érdemes idejében elkezdeni a kezelést, ráadásul azok, azoknál, akik csupán ösztrogén tartalmúakat használnak, kisebb a szívpanaszok fellépésének esélye, mint azoknál, akik klimaxban nem alkalmaznak ilyen szereket. 

Olvasd el ezt is!

4 dolog, amit tudni kell a korai klimaxról

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.