Ez lehet a titkos csodaszer a koronavírus ellen

Recept nélkül, bárki számára elérhető, jól ismert hatóanyagot ajánl a háziorvosoknak enyhe vagy közepes tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére egy friss miniszteri utasítás.

Az acetilcisztein hatóanyag számos – így az egyik legrégebbi, még gyerekkorunkból ismert hurutos köhögésre ajánlott – köptetőben is megtalálható.

Gyorsítja a felépülést

Az enyhe vagy közepes lefolyású koronavírusos megbetegedések kezelésére az eddig javasolt szereken túl acetilcisztein tartalmú készítményeket is javasol a háziorvosoknak egy 2021. december 28-án kiküldött miniszteri utasítás – számol be a FemCafe.hu.

Ezek a szerek könnyen elérhetők recept nélkül a patikákban: az acetilcisztein hatóanyag a légzőrendszeri betegségek enyhítésére szolgáló, a tévé -és rádióreklámokból is jól ismert, hurutos köhögés elleni készítményekben található meg.

Fotó: 123rf.com

Hogyan hat az acetilcisztein?

Kutatások bizonyítják, hogy az acetilcisztein növeli a szervezet antioxidáns kapacitását, ezáltal óvja a tüdősejteket, akadályozza a vírus szaporodását, és elnyomja a gyulladást elősegítő citokinek működését. Azok a kórházban ápolt koronavírusos betegek, akik acetilcisztein tartalmú készítményeket kaptak a kezelésük alatt hamarabb hagyhatták el a kórházat, mint azok, akik nem kaptak ilyen hatóanyagú szereket.

Melyek ezek a recept nélkül elérhető készítmények?

A koronavírus tüneteit enyhítő acetilcisztein hatóanyagú készítmények számos termékformában és különböző hatáserősségben vannak forgalomban. Az erre vonatkozó lista az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapjának gyógyszeradatbázisában a hatóanyagra és az „orvosi rendelvény nélkül kiadható gyógyszerek”-re szűrve érhető el.

Olvasd el ezt is!

Új mutánsokat hozhat létre az új COVID-gyógyszer?

Forrás: https://napidoktor.hu/index