Ez az omikron legnagyobb veszélye – Az egész országot megviselheti

Az omikron ijesztően más helyzetet teremthet Magyarországon, eltérőt attól, mint amit az ötödik hullám előtti időkben tapasztaltunk.

Azok a módszerek, védekezési stratégiák, amik eddig beváltak a korábbi koronavírus hullámok alatt, azok a mostani, ötödik hullám alatt már nem lesz elegendőkek. Az omikron egészen új helyzetet teremtett, ami nem hasonlítható ahhoz, amit tavaly, vagy előtte tapasztalhattunk – számol be az EgészségKalauz.hu.

Az omikron egészen új helyzetet teremtett az ötödik hullámban

Ezt mutatják az 5. hullám számai is, amit a múlt héttől datálhatunk, ami sokkal több új fertőzöttet hozhat – de az eddigi tapasztalatok alapján kevésbé súlyosakat, így a kórházak jó eséllyel bírni fogják a terhelést. A javarészt az omikron okozta ötödik hullám mégis megterhelő lehet az ország gazdasága számára, ugyanis százezrek eshetnek ki a munkából, lehetnek közlekedéssel kapcsolatos gondok (ha túl sok sofőr esik ki a munkából, és ezáltal az emberek egy része esetleg nem tud eljutni a munkahelyére), és hasonló okokból a logisztika is csorbát szenvedhet, és mindezek által akár az ellátási láncok is sérülhetnek.

Fotó: 123rf.com

Amíg eddig a kontaktkutatással valamennyire gátat lehetett szabni a koronavírus terjedésének, addig az omikron gyors terjedése miatt nincs esély a kontaktkutatásra, ezáltal a fertőzési láncok megszakítására, így sokkal nagyobb a hangsúly az egyének felelősség vállalásán (maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, stb.)

Az omikronnal felértékelődött a 3. vakcina is, ugyanis az már most egyértelműen látható, hogy a kétszer oltottak védelmét áttörheti a koronavírus gyorsan terjedő variánsa.

Ezekre az új tényezőkre pedig másként is kell reagálnunk a Portfolio.hu cikke szerint:

Az előrejelzések és a külföldi országok példái alapján Magyarországon is új rekordot hozhat az ötödik hullám a fertőzöttek számának tekintetében. Egyes szakértők szerint több millió magyar kaphatja el az előttünk álló hetekben a fertőzést, aminek egy nagyon fontos, és az eddigiekhez képest új következménye is lehet: rengeteg munkavállaló esik ki több napra vagy hétre az állásából.

Oroszi Beatrix epidemiológus már korábban elmondta:

Nagyon rövid esetszám-duplázódási idő esetén gyors felfutású, magas, éles csúcsú járványhullám várható, ezért egyszerre sok ember hiányzásával kell majd számolni a munkahelyeken, iskolákban, hacsak az emberek nem kezdenek el időben még jobban védekezni az omikron fertőzés terjedése ellen.

A létfontosságú szektorok védelme most nagyon fontos lenne

A cikk kiemeli, hogy “Magyarországon egy 2012-es magyar törvény tíz szektort határoz meg létfontosságú intézményként: energia, közlekedés, agrárgazdaság, egészségügy, társadalombiztosítás, pénzügy, infokommunikációs technológiák, víz, honvédelem és közbiztonság-védelem. Ezek azok a szolgáltatások, eszközök, létesítmények és egyéb rendszerelemek, amelyek elengedhetetlenek a létfontosságú társadalmi feladatok ellátásához, és amelynek kiesése e feladatok folyamatos ellátásának hiánya miatt jelentős következményekkel járna.

Fotó: 123rf.com

A külföldi példák ijesztőek:

Franciaországban a kórházi helyzet odáig romlott, hogy a hatóságok hozzájárultak, hogy a koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozóknak nem kell karanténba vonulniuk, hanem folytathatják a betegek ellátását annak érdekében, hogy enyhítsék a munkaerőhiányt.

Az USA-ban például pont a karácsonyi ünnepek alatti hatalmas igénybevétel idején törölték az amerikai légitársaságok járatainak százait, miután a személyzet megfertőzödött, vagy karanténba kellett vonulnia. De a világ más pontjaira is jellemző ez a helyzet. A járatok kiesése pedig közvetlen hatással van az utazási irodák működésére, vagyis a hólabda effektus már most megjelent a globális gazdaságban.”

Magyarországon az egészségügyi dolgozók lebetegedése jelentené talán a legnagyobb problémát, aminek egy lehetséges negatív forgatókönyvét latolgatja a cikk:

“Ennek a kedvezőtlen egészségügyi forgatókönyvnek az egyik változata, amikor például a szállítói kapacitás ütközik új korlátokba. Vagyis csúnyán fogalmazva, az egészségügyi rendszer az állományi kihívásokat tudja kezelni (a kórházban ápoltakat ellátja), viszont leszűkül az áteresztő kapacitása, vagyis a flow típusú problémákat nem képes megoldani: ilyen például amikor hatalmas terhelés rakódik az alapellátó háziorvosokra, a járóbetegellátásra, vagy éppen a mentőszolgálatra.”

Mit lehet tenni, hogy ne a negatív forgatókönyvek valósuljanak meg?

Egyéni szinten, amit mi tehetünk, az az oltás felvétele – a gyerekeknek is -, gyorstesztek alkalmazása otthon, tünetek észlelése esetén nem megyünk közösségbe, maszkhasználat, kézmosás, távolságtartás.

Az egyéneken túl a vállalatokon is nagy a felelősség, és ők is tehetnek azért, hogy az omikron okozta 5. hullám ne legyen súlyos. Azaz a home office, ingyenes tesztelés biztosítása a dolgozóknak, kontaktkutatás vállalaton belül, a kritikus feladatok ellátására egy B-terv, maszkhasználat, és az oltás ösztönzése.

A hatóságok részéről a legfontosabb a gyors alkalmazkodóképesség a helyzethez, a vakcináció növelése, “akadálymentesítése”, azaz például a regisztráció nélküli oltakozás biztosítása, a kritikus infrastruktúra működésének biztosítása, és a védettségi igazolvány előnyeinek növelése, valamint annak 3. oltáshoz kötése.

Olvasd el ezt is!

Újabb mutációk támadhatnak – Az omikron csak a kezdet

Forrás: https://napidoktor.hu/index