Évszakváltás kánikulával, és hidegfronttal

Éjjel általában több lesz felettünk a felhő, főként északon, északkeleten lehet szakadozottabb, vékonyabb a felhőzet.

Elsősorban délnyugaton, és az éjszaka első felében északkeleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Napközben az északkeleti megyékben alapvetően napos idő lesz gomoly- és fátyolfelhőkkel, másutt gyakrabban zavarják felhők a napsütést. A Dunántúl délnyugati felén és a Dél-Alföldön elszórtan, másutt legfeljebb elvétve lehet zápor, zivatar. Az északnyugati, északi szél a nappali órákban főként a főváros térségében megerősödhet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Észak felől egy hidegfront érinti térségünket, amely a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet.

napsutes3

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban várhatóan országszerte emelkedik a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja, sokfelé elérheti a magas, sőt helyenként – elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén – a nagyon magas szintet is. A csalánfélék pollenkoncentrációja is emelkedik, jellemzően a közepes tartományban alakul, bár helyenként már magas is lehet. Közepes-magas szintet érhet el még a kevésbé jelentős allergének közül a fenyőfélék pollenkoncentrációja. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja jellemzően az alacsony tartományban marad, bár helyenként közepes is lehet. Jellemzően alacsony mennyiségben van jelen az eperfafélék és a hárs virágpora, illetve előfordulhat még egy-egy szem a tölgy pollenjéből is. A hét első felében alacsony koncentrációban mediterrán eredetű pollenszemek – elsősorban az olajfa pollenszemei – is megjelenhetnek a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes, sőt helyenként a magas szintet is.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.