Evés után rögtön aludna? Inzulinrezisztencia okozhatja!

Mindenkivel megesik olykor, olyannyira belakmározik ebédre, hogy utána elnehezültnek, fáradtnak és energiaszegénynek érzi magát. Az esetek többségében ez csupán egy múló állapot, ám amennyiben állandósul az, hogy falatozás után csak ásítozik és szinte bárhol el tudna aludni, akkor lehet, hogy az inzulinszintjével van probléma, akár inzulinrezisztencia is lehet az oka.

Dr. Koppány Viktóriát, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistáját a lehetséges okokról és az inzulinrezisztencia kezeléséről kérdeztük.

A szervezet üzemanyaga

A glükóz- azaz a vércukor- szervezetünk üzemanyaga, hiszen hiányában a sejtek éheznének, így a test nem tudná ellátni feladatait. Szintjét a hasnyálmirigyben termelődő inzulin tartja kordában, ami lényegében a szervezet teljes anyagcseréjének legfőbb szabályozó hormonja, és segíti a vércukor sejtekbe való jutását- ebből következik, ha az inzulin nincs jelen elegendő mennyiségben, illetve ha valamilyen okból nem képes ellátni feladatát akkor az energiaháztartás zavart szenved. Ez amellett, hogy fáradtságot idéz elő, az egész szervezet működésére negatív befolyást gyakorol, és megnöveli a 2-es típusú diabetes kialakulásának esélyét. Ennek oka, hogy a test egyre több inzulint kezd el termelni, ami előbb-utóbb a hasnyálmirigy kifáradásához vezet.

almosság

De miért leszünk álmosak?

“Az inzulinrezisztencia egyik jellemző tünete, hogy az étkezések után 1-2 órával álmosság, fáradtság jelentkezik- főleg az olyan gyors felszívódású szénhidrátok bőséges fogyasztása után, mint pl. a fehér lisztből készült pékáruk, tészták, édességek. Ekkor ugyanis hirtelen megnő a vércukor szintje, majd ellensúlyozásként az inzulin mennyisége is, aminek következtében a glükózszint leesik. Ez álmosságérzettel esetleg remegéssel, szapora szívveréssel jár. Sőt, az is gyakran előfordulhat IR esetén, hogy magas szénhidrát-tartalmú ételek fogyasztása után nem sokkal cukoréhség lép fel, mivel a szervezet így próbálja kompenzálni a lecsökkent glükóz szintet” – mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Éppen ezért, ha az említett tüneteket tapasztalja, érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni, ugyanis az inzulinrezisztencia (IR) kezeletlen esetben súlyos károkat okozhat, és akár 2-es típusú cukorbetegséggé is fajulhat!

Az IR további tünetei

  • fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken
  • menstruációs zavarok/teherbeesési nehézségek
  • túlsúly
  • hajhullás
  • álmosság/fáradtság
  • zsíros, pattanásos bőr

Csökkentse inzulin szintjét, hogy ne kínozza a fáradtság

Az IR kezelésének fontos mozzanata az életmódváltás (személyre szabott diéta és mozgásprogram), valamint szükség esetén a gyógyszeres terápia. Amennyiben a beteg pontosan betartja a szakember utasításait, akkor viszonylag rövid időn belül az inzulin mennyisége helyrebillen, ezáltal megszűnnek a kellemetlen tünetek. Fontos azonban a rendszeres ellenőrzés a kezelés ideje alatt, ugyanis megeshet, hogy az addigi dózison változtatni szükséges!

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.