Esőt hoz az átvonuló hidegfront

Az éjszaka második felében nyugat felől kezdődik felhősödés, hajnalban az északnyugati határvidéken már lehet zápor, zivatar.

Napközben nyugat felől másutt is megnövekszik, majd kora délutántól északnyugat felől csökken a zárt felhőzet, de zavartalan napsütés ezt követően sem lesz, ugyanis gomolyfelhők képződnek. Délelőtt még inkább csak a Dunántúlon, délután másutt is több helyen valószínű zápor, zivatar, sőt egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Napközben többfelé megerősödik az északnyugatira, nyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10, 17 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben ennél hűvösebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 30 fok között várható.

eso

Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. Tartós álmosságérzés jelentkezhet. A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg. A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak. Halmozottabban észlelhetők az allergiás betegségek, illetve tünetek is.

Pollenjelentés
Az elkövetkező napokban a pázsitfűfélék pollenkoncentrációja jellemzően közepes marad, bár még többfelé elérheti a magas szintet. A csalánfélék pollenszórása várhatóan fokozódik, pollenkoncentrációjuk jellemzően a közepes-magas tartományban alakul, sőt helyenként már nagyon magas is lehet. Az útifű és a lórom pollenkoncentrációja általában alacsony, bár helyenként a közepes szintet is elérheti. A kevésbé jelentős allergének közül a hárs, a fenyőfélék és a bálványfa pollenje jellemzően alacsony-közepes koncentrációban van jelen. Elkezdődött a libatopfélék és a kenderfélék virágzása is, de pollenjükből egyelőre csak egy-egy szem fordul elő a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma várhatóan emelkedik, többfelé elérheti a tüneteket okozó közepes-magas szintet.

Forrás: met.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.