Erős fegyvert találtak a a súlyos COVID megelőzésére

A közelmúltban két gyártó szeréről is kiderült, hogy a megfertőzöttek esetében a súlyos COVID kialakulásának rizikóját csökkenti klinikai kísérletekben, de számos kérdésre keresik még a választ a kutatók.

Nagy-Britannia már engedélyezte is a Merck molnupiravirját: ehhez egyetlen hónapra volt szükségük csak azt követően, hogy a gyártó bejelentette, a Lagevrio nevű szer felére csökkenti a koronavírus-fertőzés súlyosra fordulásának kockázatát – számol be az Infostart.hu.

Egy nappal a brit jóváhagyás után a Pfizeren volt a nagy bejelentés sora: a Paxlovid nevű, szintén szájon át szedhető antivirális szerük 89 százalékkal csökkenti a súlyos állapot kialakulásának kockázatát. Ha a gyakorlat azt bizonyítja be, amit a klinikai kísérletek ígérnek, az mindent megváltoztathat a Covid kezelésében. Az eddigi antivirális szerek nemcsak drágák voltak, hanem kórházban lehetett csak őket alkalmazni (a favipiravir esetében, mely az egyetlen, hazánkban jelenleg is otthon szedhető szer, végül nem sikerült bebizonyítani a hatékonyságot). Az új szerek olcsók és otthon szedhetők, de vajon eljutnak-e oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk?

Fotó: 123rf.com

Halálozással kapcsolatos adatok még nincsenek

A cégek sajtóközleményei szerint mind a két gyógyszer akkor hatékony, ha a tünetek megjelenése után közvetlenül elkezdjük szedni – írja a Nature, de amíg a teljes kutatási anyag nyilvános nem lesz, vannak kérdések például a klinikai kísérletek résztvevőinek életkorát és etnikai hovatartozását illetően.

Az is fontos tudnivaló, pontosan mikor kezdődött el a résztvevők kezelése a tünetek megjelenését követően. A kísérletekben részt vevők száma túl alacsony volt ahhoz, hogy a halálos kimenetellel kapcsolatosan is információkhoz juthassunk, az azonban tény, hogy a két kísérlet résztvevői közül senki sem halt meg a betegségben. És természetesen érdekes még az átvitel kérdése is. Ha azt is meg tudják akadályozni, az oltásokkal együtt már erős fegyverünk lehet a koronavírus ellen.

Nem mindenki kaphatja őket

A szerek hatékonyságuk mellett biztonságosnak is bizonyultak, nem számolt be egyik kísérlet sem komoly mellékhatásokról.

 

A Merck molnupiravirját mindössze öt napig kell szedni, ez idő alatt a vírus replikációja során mutációkat visz be a vírus genomjába, végül annyi hibát okoz, hogy a vírus nem képes tovább élni. A rövid szedési idő ellenére lehet, hogy terhességkor így sem lesz alkalmazható a gyógyszer, mivel a magzatra gyakorolt esetleges hatása nem ismert.

A folytatásért KATTINTS IDE!

Óriási áttörés – Máris jön a világ első szájon át szedhető Covid-gyógyszere

Forrás: https://napidoktor.hu/index