Energetizáló reggeli: csokis granola házilag

Sok gyerek mellett nagyon fontos a tápláló, energetizáló, változatosan elkészíthető reggeli. A házi készítésű csokis granola minden kritériumnak megfelel.

Nagyon sok levelet szoktam azzal kapcsolatosan kapni, hogy milyen reggelit készítek a gyerekeknek hétköznap, amivel nem kell sokat pepecselni és a srácok is szívesen megeszik.

Kezdjük azzal a talán nem meglepő ténnyel, hogy nagyon sok mindennel próbálkoztam már, amíg megtaláltam a számunkra legmegfelelőbb reggeliket. Volt már az asztalon aszalt gyümölcs, előző este készített péksütemény, müzli, üres joghurt stb. Egyiknek sem volt igazán átütő sikere. Következő lépésként megpróbáltam kombinálni ezeket, hátha abból kisül valami jó. Hát, nem egészen jött be a számításom.

Itt jutottam el arra a pontra, hogy oké, akkor körülnézek a világban, hogy mások miket tesznek a gyerekeik asztalára reggelente. Sok-sok képet, receptet böngésztem át, amígy kialakult a kedvenc reggeli repertoárunk: aszalvány+tej/gabonapehely; házi granola/joghurt+friss gyümölcs, meleg nyári napokon pedig a fagyasztott görög joghurt gyümölcsökkel+granola. Ez a három az abszolút favorit, ezeket és a házi péksüteményeket szoktam variálni, cserélgetni egymással. És nem, nem tudják megunni, mert elég a gyümölcsöt, mint hozzávalót kicserélni és máris teljesen új ízvilágot kapunk.

Persze az sem mindegy, hogy milyen a gabonapehely (nálunk a fahéjas az abszolút nyerő) és granolából sem esznek meg akármilyet. A csokis változat a kedvencük, de annak a bolti változata igencsak húzós árban van, tekintettel a gyerekeim számára, így inkább megtanultam elkészíteni házilag. Mire ez a felvágás? Minek készítek granolát? Őszintén szólva nekem a puszta zabpehely mindig kicsit papírízű, a müzli pedig kicsit száraz. A granola ezekkel ellentében ropogós és ízes. És ebben a gyerekeim is egyetértenek velem.

De hogy legyen benne egy kis csavar is és tényleg a mi igényeinkre legyen szabva, nálunk olykor-olykor kerül még bele a szokásos hozzávalókon kívül egy-két kocka kakaós gabonapehely, na meg egy kis aszalt gyümölcs a kedvencekből: különösen a tanév vége felé figyelek erre, amikor nagy a hajtás és fel kell turbózni a gyerekek szürkeállományát.

Csokis granola házilag

Előkészítés ideje:  
Főzési idő:  
Teljes idő:  
Csokis granola minden földi jóval
Hozzávalók
  • 35 dkg zabpehely
  • 10 dkg dió
  • 5 dkg mandula
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1(-2) evőkanál fahéj
  • 9 dkg folyékony méz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5-6 dkg apróra vágott csokoládé
Elkészítés
  1. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
  2. A mandulát szabadítsuk meg a héjától (ehhez dobjuk egy percre forrásban lévő vízbe, majd gyorsan csúsztassuk ki a barna héjából) és a dióval együtt várjuk durvára.
  3. Adjuk az olajos magvakhoz a kakaót, a fahéjat és a zabpelyhet.
  4. Öntsük a keverékhez a mézet és az olajat és alaposan keverjük össze. (Akkor jó, ha kicsit ragadós az állaga, de még pergős.)
  5. Terítsük szét a tepsiben a nyers granolát és 25 perc alatt süssük készre. (Egyszer-kétszer keverjük át, nehogy megégjen!)
  6. Ha kihűlt, adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét, majd tegyük jól záródó üvegbe, amelyben akár hetekig is eláll.
Megjegyzés
Ebből az alapanyag mennyiségből fél kiló granola készíthető.
Mandula helyett használhatunk mogyorót, zabpehely helyett pedig rozs- vagy egyéb gabonapelyhet is.

Hogyan lesz a csokis granolából szuper reggeli? Egyszerűen: egy pohárban rétegezzünk egymásra két-három marék granolát egy kis doboz görög joghurttal (a granolával kezdjük és a joghurttal fejezzük be a műveletsort), adjunk hozzá pár szem idénygyümölcsöt, a rétegek közé is – például epret – és máris kész az energetizáló napindító finomság.

Forrás: Mom with Five