„Én aztán nem leszek influenzás!” Hogyan tegyünk ellene?

Szinte minden évben eljön az időszaka annak, hogy elkezdjük fontolgatni az influenza elleni vakcina felvételét. Megéri vagy sem? Mit tehetünk azért, hogy ne is üthesse fel a fejét a betegség?

Amikor elérkezik a hűvösebb idő, szinte törvényszerűen beleesünk a megfázásba, sőt, az influenzába. Ám minden évben sok téves gondolat kering az influenza elleni oltásokról. Az emberek más és más véleményen vannak arról, hasznos-e vagy sem, valóban segít-e megvédeni magunkat a betegséggel szemben. Ennek egyik oka az, hogy a vakcina hatékonysága változhat – szezonról szezonra.

Emellett számos tényező járul hozzá annak valószínűségéhez, hogy igazán védelmet nyújt-e az influenza elleni oltás. A vakcina nem illeszkedik mindig jól az aktuális influenza-vírusokhoz, melyek a betegséget az adott évben okozzák. Noha ez nem jelenti, hogy az oltás nem fog működni, egy amerikai egészségügyi központ figyelmeztetése szerint a vírusok 50 százaléka, melyeket a pácienseknél látni, szerkezetileg különbözhet azoktól, melyeket idén a vakcina verziója tartalmaz.

A hagyományos influenza elleni oltás részecskéknek vagy az influenza vírus legyengült változatának teszi ki a szervezetet, s miután megkaptuk a vakcinát, a szervezet antitest-építéssel reagál, „felfegyverezve” bennünket a betegség ellen. Az oltásba kerülő vírusokat tudósok javasolják, egy évvel előre, ám sajnos nem mindig lesz igazuk.

Az emberek 60 százaléka általában védett az influenzával szemben, ha megkapta az oltást. A krónikus betegségben szenvedők viszont többnyire kevésbé reagálnak rá. A vesebetegeknek például, illetve a dialízisen levőknek alacsonyabb az antitest-válasza, 30-40 százalékkal. Csökkent a reakció a vesetranszplantáción átesetteknél is. A védőoltás azonban így is hasznos.

megfázás

Különösen a legyengült immunrendszerű embereknél fontos az influenza elleni vakcina, ugyanis náluk fokozott rizikóval jár a betegség.

Hogyan védekezhetnénk azonban az influenza ellen a legegyszerűbb módon?

1.Mossunk gyakran kezet!

Az influenza személyről-személyre terjed, ha csak kontaktusba kerülünk valakivel. A nap folyamán annyiszor mossunk kezet, ahányszor csak indokolt, de különösen evés előtt. Ha felvesszük a kontaktust valakivel, például kezet fogunk, vagy közlekedési eszközön utazunk (és nyilván ugyanazt a kapaszkodót fogjuk meg, amit már sokan előttünk), szintén mossunk utána kezet vagy használjunk kézfertőtlenítő gélt, kendőt, így eltávolítandó a vírusrészecskéket. Régi jó tanács, de használ!

2.Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon!

Amennyiben körülöttünk beteg valaki, maradjunk távol tőle, ha csak lehet. Ez egyszerűnek tűnhet, de a valóságban kevés ember teheti meg, hogy azonnal otthon marad, ha betegnek érzi magát, pedig ha bemegy a munkahelyére, ha részt vesz valamilyen közös tevékenységben, számos más embert is kitesz a betegségnek. Mégis, a járványok megakadályozásának egyik legjobb módja, ha otthon maradunk! Az önként vállalt „karantén” megállítja a vírus terjedését. Megoldás az is, ha maszkot viselünk orrunk és szánk előtt, amikor muszáj közösségbe mennünk (például bevásárolni).

3.Az idő a lényeg!

Influenzás tünetek észlelésekor legjobb azonnal orvoshoz fordulni. A vakcina nem véd meg mindenkit a betegség kialakulásától, de lerövidíti annak időtartamát, megelőzi, hogy kórházba kerüljünk és azt is, hogy esetleg tüdőgyulladás alakuljon ki nálunk. Bizonyos vírus-ellenes szereket már az első tünetek alkalmával lehet alkalmazni. Ezek ugyancsak rövidítik a betegség idejét, megelőzik a kórházi ellátást vagy csökkentik annak időtartamát és a másodlagos tüdőgyulladás kialakulásának esélyét.

megfázás

4.Győződjünk meg arról, hogy minden egyéb védőoltásunk naprakész!

Gyakori, hogy a szamárköhögés (pertussis) illetve a tüdőgyulladások előfordulásának száma szintén megugrik, egy időben az influenzával. Megelőzhetjük ezeket a betegségeket a pneumococcus- illetve a pertussis vakcinával, melyeket gyakran a tetanusz- és diftéria-vakcinával együtt adnak (Tdap). Az immunizáció két módon segít: a legtöbb vakcinát kapott személynél megelőzi a betegségeket és azok terjedését is megakadályozza, olyan környezetben például, mint az iskola, idősek otthona vagy a munkahely.

5.Kerüljük a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentő szereket!

Amennyiben lázzal, fájdalommal küzdünk, csökkent veseműködés esetén kerülni kell az olyan szereket, mint az Ibuprofen, Naproxen, Aleve, Motrin és Advil. Mindig az utasítások szerint szedjük a gyógyszereket. Maradjunk hidratáltak, betegség esetén ellenőrizzük gyakran testünk hőmérsékletét és vérnyomásunkat. Így az orvos tiszta képet kaphat tüneteinkről. Olykor indokolt lehet konzultálni az orvossal arról, folytathatjuk-e a diuretikumok szedését (vízhajtó tabletták), mivel ezek kiszáradást okozhatnak, ha betegek vagyunk. Az Acetaminophen biztonságosan szedhető vesebetegség esetén is. Az Aszpirint felnőttek alkalmazhatják, de gyerekek kerüljék, mert náluk fennáll a Reye-szindróma kockázata.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás: