Elkezdődött? – Elkészült a memóriafokozó agy implantátum

Ez a jövő? Először fordul elő, hogy tudósok képesek egy ember agyának teljesítményét memória-fokozással növelni. Vajon mit tud az agy implantátum, s mennyire kell komolyan vennünk?

Pár évvel ezelőtt még csak futurisztikus filmekben láthattunk ilyet – ma azonban úgy tűnik, csupán idő kérdése, hogy az agy implantátum és ehhez hasonló eszközök segítsenek embereken, ha bizonyos természetes képességek kiegészítésre, bővítésre szorulnak. A Dél-Kaliforniai Egyetem (USC) egyik professzora ugyanis a közelmúltban bemutatta az agy implantátum működését, amely képes az emberi memória javítására, s az eszköznek nagy jelentősége lehet az egyik leghalálosabb betegség kezelésében.

Dong Song az egyetem bioegészségügyi mérnök docense, aki találmányát az Idegtudományi Társaság Washingtonban megrendezett találkozóján úgy ismertette, mint „memóriaprotézist”. Tény, hogy ez az eszköz az első, amely hatékonyan javítja az emberi emlékezetet. Teszteléséhez Dong Song és csapata 20 önkéntes segítségét vette igénybe, akiknek agyába elektródákat ültettek az epilepsziájuk kezelése végett. Ha egyszer beültetik őket egy emberbe, Song eszköze adatokat gyűjthet agyi aktivitásukról. Az elektródákat úgy alkották meg, hogy a rövid távú- és a működő memóriát stimulálják.

A kutatók ezt követően meghatározták az optimális memóriateljesítményt és az eszköz elektródáit használták az agy serkentésére, a mintát követve. Kutatásuk alapján ez a stimuláció a rövid távú memóriát durván 15-, a működőt pedig 25 százalékkal javította. Amikor a szakemberek véletlenszerűen stimulálták az agyat, a teljesítmény romlott.

Song a New Scientist lapnak elmondta: „Neurális kódot írunk annak érdekében, hogy a memóriafunkciót fokozzuk. Ilyet korábban senki sem csinált.”

Növekvő segítség – növekvő probléma?

Miközben az agy implantátumnak köszönhető, jobb memória hasznos lehet diákoknak, akik vizsgákra készülnek, vagy olyanoknak, akik nehezen emlékeznek dolgokra, tökéletesen megváltoztathatják az életét egy demenciával vagy Alzheimer-kórral sújtott embernek. Ezek a betegségek ugyanis olyan, többszintű problémát jelentenek, melyek idővel csak súlyosbodnak. Az Alzheimer-kór esetében a kor a legnagyobb kockázati tényező, a páciensek többsége ugyanis 65 év feletti.

Csakhogy, ha az orvostudomány ilyen ütemben fejlődik, s egyre nő a várható élettartam, a populáció egy része drámai módon megsokszorozódik – s az Egyesült Államokban például 2030-ra a lakosság 20 százaléka idősebb lesz 65 évesnél. A demenciában szenvedők számának növekedése pedig mind érzelmi, mint gazdasági szempontból költséges lehet. 2016-ban a becslések szerint az Alzheimer-kórosok és demenciával küzdők kezelésének összköltsége 236 milliárd dollárba került – s az Alzheimer Szövetség szerint minél komolyabb egy idős hozzátartozó kognitív károsodása, annál nagyobb családon belüli gondozói körében a depresszió valószínűsége.

Dong Song agy implantátum eszközét természetesen még tesztelni kell, hogy alkalmazhassák a betegeken, ám ha valóban segíthet visszaállítani memóriájuk egy részét, hatását nemcsak a páciens érzi mahd meg, hanem családja és az ország gazdasága is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php