Elképesztő orvosi bravúr: először ültettek át kézfejet az orvosok!

A wroclawi Egyetemi Kórház orvosai a világon először ültettek át kézfejet egy olyan felnőtt betegnek, aki anélkül született. A sikeres műtét után a férfi már képes ujjai mozgatására.

Az operáció 13 órán tartott. Az első néhány nap után a szervezet nem utasította el a transzplantált végtagot. A kar ugyan még mozdulatlan, de a beteg képes mozgatni ujjait, ami jó jel. Minden nappal nő az esély arra, hogy minden rendben lesz – közölte Adam Domanasiewicz professzor, a műtétet végrehajtó sebészcsoport vezetője. Az átültetett kézfej egy elhunyt emberé, a páciens egy 32 éves férfi.

A végtagátültetés veleszületett rendellenességgel bíró beteg esetében számos ok miatt bonyolult eljárás, a műtétet nehezítő tényezők között van például, hogy a sebészeknek fejletlen szövetekkel, köztük erekkel, idegekkel és csontokkal kell dolgozniuk és egyes esetekben lehetetlen összekötni a szövetrendszereket – magyarázta a professzor.

A beteg esetében a csontokat a csukló fölött illesztették össze, ám a beteg karjának idegei annyira sorvadtak, erei oly vékonyak voltak, hogy azokat jóval magasabban az alkaron kötötték össze – tette hozzá.

A professzor hangsúlyozta, hogy a világon először végeztek kézátültetést végtag nélkül született felnőtt betegen, csecsemők esetében már volt hasonló műtét Indonéziában és Kanadában, amikor sziámi ikreket választottak szét.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.