Eldugult a lefolyó! – 7 otthoni tipp a kitisztítására

A mosogató eldugulása mindig a legrosszabbkor jön. A mosdóé szintúgy. Rendkívül bosszantó, hiszen átmenetileg teljesen lehetetlenné válik a rendes mosdás és az edények megtisztítása, a terjengő, kellemetlen szagokról nem is szólva. Mit tehetünk ellene?

A mosogató vagy a kád, a mosdó lefolyójának eldugulása nem kis vesződséget okozhat. Ráadásul ezekre mindig szükség van: a mosatlan edények egyre csak halmozódnak, nem túl kellemes szagot árasztva, a mosdót és a kádat nem lehet rendesen használni, mert meggyűlik benne a piszkos víz.

Mielőtt azonban bosszúságunkban azonnal a dugulás-elhárítást hívnánk, próbálkozzunk meg egyedül kidugítani a lefolyót. Van erre 7 viszonylag egyszerű módszer.

1.Hajlítsunk meg egy drótot

Az egyik végén meghajlított, egyenes drótot juttassuk a lefolyóba: a végének úgy kell kinéznie, mint egy kis kampó. Segítségével el lehet kapni a szennyeződést, beleértve a makacsul ott ragadt hajszálakat és egyéb piszkot is. Ezek általában közel helyezkednek el a lefolyó bejáratához. Ha sikerült kiszedni őket, forró vizet folyassunk a lefolyóba.

lefolyó

2.Készítsünk keveréket szódabikarbónából és ecetből

Öntsünk le a lefolyón egy pezsgő, 1/3 csésze szódabikarbónából és ugyanennyi ecetből álló keveréket. Az egymással kölcsönhatásba lépő mix segít oldani a piszkot, levinni a hajat és egyéb szennyeződéseket. Tartsuk a lefolyót a keverékkel leöntve egy éjszakán át. Reggel öblítsük ki forró vízzel. Ha gyorsabb megoldás kell, öntsük a lefolyóba az említett keveréket, majd dugjuk be azt. Egy óra múlva töltsük meg vízzel a mosogatót vagy mosdót és vegyük ki a dugót. A víz nagy nyomása nagy eséllyel kidugítja a lefolyót. Ezzel egyidejűleg egy lefolyó-kígyóval is próbálkozhatunk.

lefolyó2

3.Dolgozzunk marószódával

A marószóda vagy nátrium-hidroxid segítségével is kidugíthatjuk a lefolyót. Készítsünk oldatot 3 csészényi marószódából és kicsit kevesebb, mint 3 liter hideg vízből. Amikor pezsegni kezd, öntsük le a lefolyóba és hagyjuk állni 20-30 percet vagy egy órát. Ezután öblítsük le forralt vízzel.  Ennél a módszernél mindig használjunk gumikesztyűt és a szemünket is védjük, ugyanis a vegyszer akár égést is okozhat.

lefolyó3

4.Keverjük össze a sót és a szódabikarbónát

Vegyítsünk össze fél csésze sót és ugyanennyi szódabikarbónát, majd öntsük le a lefolyóba. Hagyjuk állni 15-20 percet, majd forralt vízzel öblítsük le. Az általa kiváltott kémiai reakció segít eltávolítani a szennyeződéseket.

lefolyó4

5.Használjunk mosószeres keveréket

Keverjünk össze ¼ csésze edények mosogatására alkalmas mosószert forralt vízzel, majd öntsük a lefolyóba. Ezután kezdjük el pumpálni a lefolyót (úgy, hogy a másik mosogatóban levőt biztosan bedugva tartjuk.) Viseljünk gumikesztyűt. A mosószer kenőanyagként működik, eltávolítva a zsíros szennyeződéseket.

6.Dolgozzunk nedves és száraz porszívóval

Akár a víz felszívására is alkalmas porszívót is bevethetjük a lefolyóra. Állítsuk a megfelelő üzemmódba a gépet és ne használjuk a széles porszívófejet.

lefolyó5

7.Használjuk a forró vizet

Az utolsó és egyben legegyszerűbb megoldás, mely kevésbé makacs szennyeződés esetén beválhat, a felforralt víz. Öntsük le a forró vizet három részletben a lefolyón, majd minden leöntés után tapasszuk a pumpát a lefolyó szájára és próbáljuk kidugítani azt, egy-két percen át. Tegyük ezt, amíg nem sikerül eltávolítani a dugulást.

lefolyó6

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.