Éjszakai hallucinációk: az alvásparalízis

A lakosság körülbelül 8 százaléka szenved az alvásparalízis nevű betegségben. Főleg diákok és pszichiátriai betegek érintettek benne – állítják a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai.

Az alvásparalízis definíciója szerint „rövid ideig akadályozott az önkéntes izommozgás, miközben a szem és a légutak mozgásai épek” – áll a Sleep Medicine Reviews című lapban megjelent tanulmányban. Az alvás ezen szakaszában, néha hallucinációk is fellépnek.

Emberrabló földönkívüliek, lidércek, démonok és egyéb lények gyötrése – kultúrától függ, ki hogyan éli meg az alvásparalízist. Ma sokan úgy tartják, hogy a salemi boszorkányok perekor, a város nagy része ezzel a betegséggel küszködhetett. A Moby Dick című XIX. századi regény hőse, Ishmael is ezt élhette át, amikor úgy tapasztalta, hogy gonosz lények tanyáznak a szobájában.

Brian A. Sharpless, az egyetem klinikai pszichológus professzora elmondta, hogy sokan annyira félnek az éjjeli rémképektől, hogy inkább nem is alszanak, mások azonban élvezik a hallucinációt. „Észrevettem, hogy nincsen olyan, az alvásparalízissel foglalkozó tanulmány, amely sok embert vett volna alapul. Ezért a saját korábbi megfigyelésemet vetettem össze 34 egyéb vizsgálat eredményével” – mondta el a szakember.

kt8u63ud3

Így összesen, 36 533 ember adatait tudta kielemezni, akik egyötöde volt érintett a betegségben. Néhányan közülük csak egyszer élték át a félelmetes élményt, míg másoknak az egész életüket végigkísérte a jelenség. A diákok 28, míg a pszichiátriai betegek 32 százaléka számolt be alvásparalízisről.

A pánikbetegeket különösen nagy számban sújtotta a probléma: 35 százalékuk élt át legalább egyszer életében hasonlót. „Egységesebben kellene kezelni az alvásparalízist, hogy jobban fel tudjuk mérni hatását az egyénre, és felmérhessük a pszichiátriai és mentális állapotra való befolyását” – vélekedett Sharpless.

Az ilyenkor tapasztalt hallucinációk három fő csoportba oszthatók: egyesek betolakodók jelenlétét vélik felfedezni, mások úgy érzik, valaki nyomja a mellkasukat, míg néhányan levitációt, azaz testen kívüli élményt élnek át, arra azonban még kevés kutatás irányult, hogy mi okozza ezeket a tüneteket, és mivel lehetne enyhíteni őket. „Szeretném jobban megérteni, hogyan befolyásolja az alvásparalízis az érintettek életét” – mondta Sharpless, majd hozzátette, hogy a jövőben a poszttraumás stresszel való összefüggését szeretné vizsgálni.

Forrás:


Egy válasz

  1. Kiss Amanda

    Köszönöm a segítséget nagyon sokat segített ezek az oldalal elől vastam mindent köszönöm ????