Együnk vasat!

A vashiány a leggyakoribb táplálkozás eredetű hiánybetegség a világon, amelynek következménye a vérszegénység, mely a Föld lakosságának közel 30%-át, mintegy 1 milliárd embert érint.

Mik a vashiány tünetei?

A vashiány fokozatosan, hosszú idő alatt alakul ki. A tünetek csak későbbi stádiumban jelentkeznek: fáradtság, sápadtság, légszomj, szédülés, munkavégzési nehézség. Lassul a hajszálak növekedése, töredezetté válik, végül kihullik a haj. A körmök szintén törékennyé válnak, beszakadhatnak.

Vashiány pótlása: májat vagy spenótot?

Az állati eredetű termékekben (májban, húsban) lévő vasnak kb. 15%-a, míg a növényekben (például spenótban) lévőnek csak 3-5%-a szívódik fel, ennek oka elsősorban az ezekben tárolt vas eltérő szerkezetében van.

Foto:123rf.com

Természetesen a vas felszívódását még számos egyéb tényező is befolyásolja, például a gabonafélék korpájában, hüvelyesekben lévő fitátok (rostok), a zöldségfélék szerves sav (például oxalát) tartalma gátolja, míg a zöldségek és gyümölcsök C-vitamin tartalma elősegíti a hasznosulást, valamint a szervezet vasraktárainak (izmok, lép, máj csontvelő) telítettsége is meghatározza hogy mekkora lesz a felszívódó mennyiség .

Foto:123rf.com

Mit együnk vashiány kezelésére?

  • Lehetőleg minden étkezés tartalmazzon C-vitaminban gazdag élelmiszereket, pl. citrusfélék, csipkebogyó, paprika, káposzta, burgonya.
  • Minden főétkezésnél fogyasszunk valamilyen húsfélét! A vörös húsoknak (például marha, borjú, bárány, nyúl) magasabb a vas tartalma, mint a fehér húsú (például csirke, pulyka, hal) állatoknak.
  • A belsőségekben (például máj, szív) szintén sok vas van, de magasabb telített zsír- és koleszterin tartalmuk miatt fogyasztásuk csak havi 1-2 alkalommal javasolt.
  • – Akinek nincs súlyfeleslege, azok gyakrabban fogyasszanak vasat tartalmazó hüvelyeseket és olajos magvakat.
  • A nagyobb mennyiségű (napi 3 csészénél több) teát és kávét viszont kerüljük, mert a bennük lévő csersavak rontják a vas hasznosulását.
  • Vashiány pótlására ill. a vashiány tüneteinek kezelésére bizonyos esetekben indokolt lehet a vaskészítmények használata, de ilyen étrend-kiegészítőket csak orvosi javaslatra, rendszeres ellenőrzés mellett szabad szedni, mert a szervezetben lévő vas felhalmozódása szintén betegségekhez vezethet!

Jellegzetes tünetekkel jelentkezik a vashiány. Fontos figyelni erre, hiszen azt jelzi, hogy mi nincs rendben a szervezetünkben.

Ezek a vashiány árulkodó jelei

Rendszeres, kiegyensúlyozott étrend mellett lecsökkenthetjük a különböző táplálkozási eredetű megbetegedések előfordulásának kockázatát, így például a vashiányos vérszegénység kialakulását is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.