Egyszerű praktikák a konyha szépítéséhez

Konyhánk felújításánál is alapszabály, hogy nem feltétlenül szükséges szétbombáznunk az egész teret, hogy egy teljesen új külsőt varázsoljunk. Sokszor az apró megoldások is segítenek.

Nem feltétlen kell sok pénz ahhoz, hogy nagy hatást érjünk el egy elavult konyhánkban.

Mindegy, hogy már évek óta koptatjuk a házunk padlóját vagy csak épp most vettük át a kulcsokat, bemutatunk néhány egyszerű módszert konyhánk felfrissítésére.

 1. Szerezzünk új kilincseket és fogantyúkat

A szekrények alkatrészeinek cseréjével érhetjük el  a  legegyszerűbb és leggyorsabb változást.  Persze ellenálljunk a kísértésnek, nehogy valami túl személyes vagy édi legyen. Ne feledjük az időnként “vicces”, trendinek tűnő variációk gyorsan elavulhatnak.

2. Vegyük fontolóra a szekrények átfestését

Ha a teljes felújítás nem fér bele a büdzsébe ( például az új szekrények drágák), akkor az új vásárlása helyett adjunk friss festékréteget a bútorunknak. Például egy egyszerű szürkére festés fehér vagy üde kiegészítőkkel is sokat dobhat a helyiségen. A citrus színek – narancs, sárga és zöld vagy akár barna – nagyszerűen mutatnak a konyhában.

3. Cseréljük le vagy távolítsuk el a szekrényajtókat

Ha a jelenlegi ajtókat lecseréljük üvegezettre máris érezhető a változás. Ha úgy érzezzük, hogy a polcaink nem láttatni valók, akkor döntsünk a matt üveg mellett.

Jó megoldás az is ha egyszerűen kidobjuk az összes ajtót és nyitott polcokat hozunk létre. Ezzel a praktikával nem csupán nyitottabb, de tágasabb, világosabb is lesz a tér. Tegyük látható helyre a kedvenc edényeinket és a tálakat, így máris egyedivé és érdekessé varázsolhatjuk.

4. Fessünk falat

Nem játék órákat tölteni a szekrények festésével. Helyette egyszerűb megoldás, ha a falakat festjük. Ha nem túl piszkos a felület és jónak találjuk a színt is, akkor elég ha a 4 felületből csupán egyet kenünk át. Lehetőleg legyen ez a legnagyobb falfelület, ami látszik.

5. Tegyünk új kiegészítőket

Ha már régóta bosszant a konyhában függő évtizedes világítótest, cseréljük le egy új színesebb,modernebb függőlámpára. Mivel  a világítás nagyon fontos minden helyiségben, ez a változás teljesen átalakítja majd az egész teret.

6. Gondoljunk a kisgépekre, mint dekorációs kellékre

Egy narancssárga hűtőszekrény talán túl merész (és túl drága) a legtöbb lakástulajdonosnak. De a diószín illik minden máshoz, mint a kobalt kenyérpirító, vagy éppen a cseresznye-piros mixer. Ezek a kiegészítők olyanok, mint az ékszerek a konyhában. Ráadásul bármikor elmozdíthatjuk őket vagy ha már nem testzik, akár el is tehetjük.

7. Függönyök

Egy új drapéria valóban feltud dobni egy helyiséget, de kétszer is gondoljuk meg milyen  fajtát választunk, ha a függöny a mosogató  fölött lesz.  Vigyázzunk a kényes, nehezen tisztítható szövettel, mert hamar tönkremegy a ráfröccsenő mosogató víztől. Ilyen helyre remek lehetőség a roletta függöny, amit könnyedén fel tudunk húzni mosogatás közben.

8. Helyezzünk a szőnyeget mosogató elé

Kettős funkciót tölt be azáltal, hogy a munka közben kényelmesebb a lábunknak és közben színt varázsol a konyhánkban. Az már csak “grátisz” SOS meoldás, ha a csúnya padlót szeretnénk elfedni vele.

9. Új csempe a szekrények közé

A legjobb az egészben, hogy kis felületben és ezzel együtt kevés pénzben kell gondolkodnunk, mégis nagy látványt teremthet. Ha nem tudunk csempét rakni, akkor kreatív festéssel is megoldhatjuk. Ebben az esetben viszont figyeljünk oda, hogy milyen festéket választunk. Olyan legyen, ami ellenáll a víznek.

10.  Csináljunk új pultot

Ez a munka olcsóbb, mint gondolnánk – és a szekrények kinézetét is különlegesebbé teszi. Ha például egy új felületet kap a pult az olcsóbban megoldható, mint egy teljes csere.

Jön a tavasz, legyünk kreatívak és varázsoljuk ujjá konyhánkat!

Pozitív Nap/Forrás: itt. 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.