Egyre több itthon a nemi beteg

A szexuális úton terjedő fertőzésekkel (STD) kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése kiemelten fontos lenne, hiszen az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint hazánkban a nemi betegek száma aggasztóan növekszik.  Mint a Magyar Nemzet megtudta, egyetlen hónap alatt másfélszeresére nőtt a diagnosztizált nemi betegek száma, és a statisztika hosszú távon is jelentős növekedést mutat.

Különösen a fiatal, szexuálisan legaktívabb korosztályban egyre sürgetőbb volna tehát olyan felvilágosító, megelőzésre fókuszáló lakossági kampányok elindítása, melyek a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekre, fesztiválokra, oktatási intézményekbe kitelepülve nyújtanak szakmailag hiteles és pontos információkat közérthető formában.

A Belvárosi Orvosi Centrum nemi gyógyászai ezért indították el 3 éve a STOP STD! Felelős szex kampányt, melynek keretében számos hazai fesztiválra (VOLT, Balaton Sound, Művészetek Völgye, Effott, Belfeszt) vitték el a kampány üzenetét, a nemi úton terjedő betegségek (sexually transmitted diseases, STD) terjedésének megállítását.

A STOP STD! Felelős szex kampány 7 legfontosabb üzenete

  1. Használj mindig óvszert a szexuális érintkezés minden formájához!
  2. Járj rendszeresen STD-szűrésre, és partneredet is beszéld rá erre!
  3. Csak kölcsönösen monogám kapcsolatban, STD-szűrés után hagyd el az óvszert!
  4. Légy felkészült, gondolkodj előre: ha sejted, hogy a buliban vagy randin szexuális érintkezésre van kilátás, sose indulj el óvszer nélkül!
  5. Légy korrekt és őszinte partnereddel, ami a felelős szex alapja!
  6. Alkohol hatása alatt rossz döntéseket hozhatsz, ezért ha nem vagy önmagad, kerüld az alkalmi kapcsolatokat!
  7. Tanulj meg nemet mondani – jogod van megválasztani, kivel kerülsz intim helyzetbe!

A nemigyógyász szakemberek által elindított és folyamatosan frissülő tematikus lakossági weboldal, a www.std.hu a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat adja közre, a fiatalok számára érthetően megfogalmazva.

A szexuális úton terjedő fertőzések és betegségek bárkit érinthetnek, aki szexuális életet él. Az amerikai közegészségügyi hatóság, a CDC (Center for Disease Control) adatai szerint minden második szexuálisan aktív személy megkap valamilyen nemi érintkezéssel közvetített fertőzést 25 éves korára, és ezek többsége tünetmentes.

szex

Komoly következményekkel járó fertőzések

Ezek a fertőzések megelőzhetőek, időben felfedezve kezelhetőek, de kezeletlenül súlyos betegségeket okozhatnak, gondoljunk csak a HPV okozta méhnyakrákra, a chlamydia miatt kialakuló meddőségre vagy ízületi gyulladásra, a gonorrhoeás, chlamydiás vagy mycoplasmás eredetű kismedencei gyulladásra, a hepatitis vírusok okozta májkárosodásra vagy akár az AIDS-re.

Azon túlmenően, hogy az egyes STD-fertőzések komoly egészségkárosodást okozhatnak a fertőzötteknek, erősen kihathatnak a jövőbeli gyermekvállalás lehetőségére is. Amikor a népesség fogyása miatt aggódunk, érdemes volna ezt a tényezőt is figyelembe venni” – nyilatkozta Dr. Tisza Tímea nemigyógyász, a STOP STD! Felelős szex kampány elindítója.

A kampány során több mint 2000 fiatalt töltött ki kérdőíveket, melyen a nemi betegségekkel és a megelőzéssel kapcsolatos tájékozottságukról adtak számot.

Hiányos tudás

Az adatok alapján a szakemberek megállapították, hogy a fiatalok ismeretei sajnos még mindig hiányosak a témában, a szexuális úton terjedő fertőzések vizsgálatát célzó STD szűrésre szinte egyáltalán nem járnak és óvszert is ritkán, akkor is elsősorban a nem kívánt terhesség megelőzésére használnak.

Egyeseknek már 3 hónap leforgása alatt 2-4, de akár 5-10 szexuális partnerük van – derült ki például a 2015—ös EFOTT hallgatói fesztiválon, közel hétszáz, 23 éves átlagkorosztályba tartozó fesztiválozó körében végzett felmérésből.

Az STD szűréseken való részvételi arány rendkívül alacsony. A válaszadók 87%-a soha nem volt még STD szűrésen, sokan még magát a kifejezést sem ismerték, 43% azt hitte, hogy a nőgyógyászati rákszűrés során „automatikusan” nemi úton terjedő fertőzésekre is szűrnek.

szex

Az óvszer segítene

Az óvszerhasználat még mindig nem túl népszerű. A válaszadók 54%-a soha nem vagy csak néha használ óvszert, mindössze 46% védekezik mindig ezzel a módszerrel. Az óvszerhasználat oka a többség (83%) esetében inkább a nem kívánt terhesség megelőzése, a fertőzések elkapásától való félelem csak a második (48%) leggyakrabban jelölt válasz, míg a partner megfertőzésétől való félelem alig néhány válaszadót motivál.

A nemi betegségekkel kapcsolatos általános tudáson is van még mit javítani. A válaszadóknak csupán 11%-a tudta hibátlanul megjelölni a hazánkban előforduló, nemi úton terjedő fertőzéseket, 54 % közel a kéthamadát felismerte. 94% tisztában van azzal, hogy a nemi betegségek nem feltétlenül okoznak látható tüneteket a nemi szerveken, és ugyancsak 94% tudja, hogy fertőzés esetén a partnert is kezelni kell. 73% -nak nem újdonság, hogy a HPV okozza a méhnyakrákot (26%-nak viszont még mindig az!), és a válaszadók 66% van csak tudatában annak, hogy a HPV elleni oltással a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcs is megelőzhető. 41% gondolja tévesen, hogy orális szex során nem kell óvszert használni, 22% pedig teljes bizonyossággal úgy hiszi, hogy a szexnek ez a formája STD szempontból teljesen biztonságos.

Mennyi az annyi?

Sokaknak már 3 hónap leforgása alatt is több szexuális partnere van. A válaszadók mindössze 21%-nak nem volt nemi kapcsolata az elmúlt 3 hónapban, 55%-nak volt csak 1 partnere. A fennmaradó 24 %-on belül 2-4 partnerről 19%, 5-10 közötti létszámról a válaszadók 4%-a számolt be. A 679 válaszadóból négyen (ebből hárman férfiak) 10 vagy több partnerrel”büszkélkedtek”. A nagyobb számokat közlők túlnyomó részt férfiak voltak, de a nők 13%-a is 2-4 közötti szexuális kapcsolatról nyilatkozott. Az egészségügyi szolgáltatóktól a szakmai hozzáértés mellett mindenek előtt diszkréciót, empátiát és részletes, pontos tájékoztatást várnak.

szex

Bár a fiatalok manapság már sokkal nyitottabbak, érdeklődőek és szívesen beszélgetnek a témáról, a rendelések tapasztalatai és a felmérés eredményei sajnos arra utalnak, hogy a gyakorlatban még mindig nem elég körültekintőek, és nem tesznek meg mindent a fertőzések megelőzése érdekében. – mondta dr. Szandányi Réka,aki a www.std.hu oldal „Orvos válaszol” rovatát vezeti, ahol a fesztivál időszakon kívül is fel lehet tenni neki az  STD-kkel kapcsolatos kérdéseket.

„A fiatalok – bár tájékozottságuk sokat javult – kicsit mégis úgy élik a hétköznapi életüket, mintha ezek a betegségek őket nem érintenék, számukra nem jelentenének reális veszélyt. Nincs szükség túlzott óvatosságra, hiszen nem lehet, és nem is kell „szkafanderben szexelni”, azt viszont minden magára valamit adó, felelősségteljes fiatalnak meg kell értenie, hogy igenis van esélye a megfertőződésre, sőt, ő is lehet beteg akár anélkül, hogy bármilyen tünetet tapasztalna. A szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, a körültekintő partnerválasztás és a megfelelő védekezés (óvszerhasználat) a felelős szex alapvető pillérei, melyek révén biztosíthatjuk, hogy ne kapjunk el, és ne adjunk át nemi úton terjedő betegségeket. – összegezte véleményét Dr. Tisza Tímea, a Belvárosi Orvosi Centrum igazgató főorvosa, a STOP STD program egyik alapítója.

Tudj meg többet a témáról a www.boc.hu és a www.std.hu oldalakon!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.