Egyre több a boldogtalan tizenéves lány

Egyre több a magát boldogtalannak tartó tizenéves lány Nagy-Britanniában – derült ki a The Children’s Society nevű brit civil szervezet éves jelentéséből, amely szerint a 10-15 éves brit lányok 14 százaléka az egész életével, 34 százaléka a megjelenésével elégedetlen.

Az immár 11. alkalommal elkészített Jó Gyermekkor című jelentés (Good Childhood Report) 2013-2014-re vonatkozó eredményeit az Anglia, Wales és Skócia mintegy negyvenezer háztartására kiterjedő Understanding Society elnevezésű felmérés adataira alapozták – írta a BBC News. A The Children’s Society és a Yorki Egyetem szakemberei 10-15 éves fiatalokat kérdezték, mennyire érzik magukat elégedettnek, a kérdésekre adott válaszokat elemezték.

A 2009-2010 és 2013-2014 közötti időszakban a brit lányok és fiúk átlagosan 11 százaléka mondta magát boldogtalannak. A legfrissebb mutatók szerint azonban 2013-2014 folyamán a boldogtalan lányok aránya 14 százalékra növekedett.

Ez nem olyasmi, amit a hormonokkal meg lehetne magyarázni, vagy a felnőtté válás természetes velejárójának tartani, hanem olyasvalami, amelyet komolyan kell venni és megfelelően kezelni” – mondta Lucy Capron, a The Children’s Society munkatársa.

depresszió, levert, fáradt

A megjelenésük miatt aggódó fiatal lányok aránya a 2009-2010-ben mért 30 százalékról 34 százalékra nőtt 2013-2014-re, míg a külsejükkel elégedetlen fiúk aránya továbbra is 20 százalékA kutatók szerint nincs egyértelmű magyarázata annak, hogy az önmagukkal elégedetlen lányok aránya miért növekedett ilyen mértékben, de a jelentés azt mutatja, hogy a szóbeli bántalmazás – például a csúfolás – a lányok körében kétszer olyan gyakori, mint a fiúknál a fizikai zaklatás.

A jelentés szerint a lányok jóval hajlamosabbak sokáig időzni a közösségi oldalakon, ami a mentális egészség romlásának fokozottabb kockázatával függ össze. Egy másik tanulmány szerint a gyerekek, különösen a lányok, egyre fiatalabb korban kezdenek el aggódni a külsejük miatt, vannak, akik már háromévesen.

A londoni Middlesex Egyetem munkatársa, Jacqueline Harding szerint mindez táplálkozási problémákhoz és depresszióhoz vezethet a későbbiekben. Hozzátette, a médiában látott képek és a felnőttek beszélgetései a különböző étrendekről negatív testkép kialakulását eredményezhetik a gyerekeknél.

Forrás: MTI


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.