Egyre kevesebben oltatják be a gyermeküket

Egyre több gyermekorvos találkozik az Egyesült Államokban olyan szülőkkel, akik másokat is feltüzelnek: ne oltassák be gyermeküket. A közösségi oldalakon parázs viták alakulnak ki a témában. Sejthető, hogy ennek meg is van a következménye.

Amerikában egyre több és több gyermekorvos szembesül azzal, hogy egyes szülők eldöntik, nem oltatják be a gyermeküket és erre biztatnak másokat is. A közösségi oldalakon haragos szülők feszülnek egymásnak a témában, heves viták alakulnak ki a be nem oltatás kapcsán. Egy újságíró már azt is javasolta, hogy a szülőket, akik nem oltatják be gyermeküket, börtönbe kéne zárni és legalább egy, jól ismert fertőző betegség-szakértő szólította fel az államokat, hogy legyen keményebb a szülőkkel, álljanak ki a védőoltás beadatása mellett.

„Ez nemcsak rólad szól. Te egy társadalmi rend tagja vagy, csak úgy nem lehet kiszállni. Sosem tettem még hasonló és kemény közleményt a médiában, de azt gondolom, igenis intoleránssá kell válnunk az olyan szülőkkel szemben, akik nem oltatják be a gyermeküket” – fogalmazott William Schaffner orvos, a Nashville-i Vanderbilt egyetem egészségügyi megelőzéssel foglalkozó professzora.

Dühösnek lenni valóban van ok. Az olyan betegségek, mint a szamárköhögés vagy a kanyaró, melyet korábban minden országban kiirtottak, elkezd visszatérni. 2014-ben 644 embert diagnosztizáltak kanyaróval az Egyesült Államokban, két évtizede nem volt ennyi beteg. A hét államban közel 60 ilyen esettel kapcsolatban kiderült, hogy azok Disneylanddel vannak összefüggésben – és 2015-ben a helyzet csak rosszabbodhat.

„Még csak az év elején tartunk, az orvosok mégis igen nagyszámú kanyarós betegséget diagnosztizáltak. Ez elég aggasztó” – mondta el Anne Schuchat orvos, a CDC (az Egyesült Államok járványügyi hatósága) immunizálással és légúti megbetegedésekkel foglalkozó nemzeti központjának vezetője. A szakember sajtótájékoztatón is beszélt a járványról és sürgette, hogy a védőoltást mindenki vegye fel – gyerekek és felnőttek egyaránt.

shutterstock_30382108

A szakemberek szerint már régen leküzdött betegségek ütik fel ismét a fejüket, ugyanis számos szülő él a lehetőséggel, miszerint a törvény 48 államban lehetővé teszi, hogy a családok késleltessék vagy elutasítsák a védőoltást vallási- vagy egyéb okokból.

„Tíz-húsz százalék késlelteti a védőoltásokat. 1-2 százalék pedig úgy dönt, egyáltalán nem oltatja be a gyermekét – fogalmazott Paul Offit orvos, a Philadelphia-i gyermekkórház védőoltás központjának vezetője. – Ha egyenletesen oszlana meg ezen emberek száma az államokban, még nem lenne akkora gond. Ám akik úgy döntenek, hogy nem lesznek védettek, egyre inkább csoportokba tömörülnek.”

Los Angeles környéke Dél-Szudánhoz hasonlít

A The Hollywood Reporter által elvégzett vizsgálat kiderítette, hogy a Los Angeles környékén levő, tehetősebb szomszédság körében az óvodások 60 százaléka nincs beoltva. A védettségi adatokat illetően a helyzet az afrikai Dél-Szudánéhoz hasonló! Kalifornia 60 kanyarós esetet jelentett tavaly, és csak 2015 első hónapjában 79 esetet regisztráltak, ezek legtöbbjének a gyerekparadicsom Disneyland-hez volt köze.

„Ezek a felső középosztálybeli gyerekek sokat járnak külföldre, így kapják meg a kanyarót – magyarázta Dr. Schaffner. – Behozzák a betegséget az államokba, még mielőtt tünetek jelentkeznének, és átadják a társaiknak is.”

Mississippi államban például, ahol az oltási szabályok a legszigorúbbak, csak nyomós egészségügyi indokkal küldheti iskolába a gyermeket egy szülő védőoltás felvétele nélkül. A 2013-14-es iskolai évben mindössze 17 gyereknek engedélyezték a mentességet. Ebben az államban nincs is gond, nem fordult elő kanyaró, sem tavaly, sem az elmúlt években – jelentette a CDC. A tanulság nyilvánvaló.

„A kanyaró legenyhébb esetben is meglehetősen nyomorúságossá teszi az ember napjait. Rosszabb esetben pedig halálos lehet. Miért kellene ezt tolerálnunk? Miért hagyjuk, hogy a szülők ellenkezzenek a védőoltás ellen? Ha mindezt hagyjuk, akkor káoszt és tragédiát okoznak, nemcsak maguknak” – jelentette ki Dr. Schaffner, aki azt is hozzátette, hogy manapság az orvosi kezelésekben történt előrelépéseknek köszönhetően több, rákkal vagy asztmával küzdő gyermeknek tudják megengedni, hogy iskolába járjanak. „Sokukat nem lehet beoltani vagy nem reagálnak jól a vakcinára. Hogyan védjük meg őket? Körülöttük mindenkinek oltva kell lennie!”

shutterstock_39307024

Egyes államok elkezdték „keményebben fogni” a szülőket. Követelményt fogalmaztak meg, miszerint Kalifornia, Michigan, Oregon és Washington államban a szülőknek oktatáson kell részt venniük, mielőtt elutasíthatnák az iskoláskorú gyermekek beoltatását. Minnesota állam hasonlóra készül.

Vannak szülők, akik kezdetben elutasítóak a vakcinákkal szemben, ám amikor szembesülnek egy-egy komolyabb betegség (elég az influenza is) jelentkezésével gyermekükön, rádöbbennek a be nem oltatás következményeire.

Az aggályoknak egyébként több esetben oka lehet, hogy időnként szárnyra kelnek aggasztó hírek. Így például az 1990-es évek végén ijesztő kutatásnak ment híre, mely a kanyarót, a mumpszot és a rubeolát összefüggésbe hozta az autizmus-vakcinával. Később a szülők az autizmustól való, egyre növekvő félelem miatt mégis felülkerekedtek ezen. Talán még túl sok oltást is felvettek a gyerekek, melynek megvolt a maga hatása fejlődő immunrendszerükre. Túlterhelte azt és olyan, élethosszig tartó problémákhoz vezetett, mint a különféle allergiák és az asztma. Vagyis a túl rövid időn belül túl sok vakcina beadatása sem jó ötlet. Legokosabb kikérni a szakemberek alapos véleményét.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.