Egyre gyakoribb a túl korai hozzátáplálás

Az anyatej a legtökéletesebb táplálék a csecsemő számára. A természet is úgy alkotta meg, hogy a gyermek igényeihez igazodjon az összetétele, így nyilván az édesanyák sem szeretnék ettől önként megfosztani gyermeküket.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére sem jön össze a szoptatás. Ilyenkor kell jó döntést hoznunk, szakemberhez fordulni, aki megbízható tanácsokat tud adni a további lehetőségekkel kapcsolatban.

Társadalmi elvárás?

A régen jellemző többgenerációs családokban a frissen szült kismamát a család többi nőtagja segítette, nem volt magára hagyva egy újszülött és a teljes háztartás ellátásával. Persze ma is hallunk szuperanyákról, akiknek a kisujjában van minden tudás, de fogadjuk el, hogy nem vagyunk egyformák. Eleve sokat számít, hogy a szülés természetes úton, vagy császárral történt, mennyire viselte meg a szülés az anyát és egy sor egyéb körülmény is befolyásolja, hogy mennyire megy gördülékenyen az otthonlét a babával. Az újdonsült édesanyák életét megnehezítheti a többi családtag, rokonok megjegyzései, elvárásai, sokszor még kéretlen tanácsai is. Ezek egyik sarkalatos pontja a szoptatás kérdése.

Bűntudat és „rossz anya” bélyeg

“Egy tavaly készült hazai felmérésből kiderül, hogy minden harmadik édesanya tapasztal valamilyen problémát a szoptatás során – mondja dr. Polgár Marianne gyermekgyógyász, gasztroenterológus. – “A legtöbben arra panaszkodnak, hogy kevés a tej. A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy ilyen esetben az édesanyák csak ritkán kérnek, vagy kapnak megfelelő segítséget. A környezet negatív megítélése miatt nem mernek tápszert sem használni, ezért inkább előbb kezdik meg a hozzátáplálást, mintsem hogy a baba életkorának megfelelően összeállított tápszert válasszák.”

Milyen okai lehetnek, ha nem sikerül a szoptatás?

Ha az édesanyának problémája van a szoptatással, akkor már a kórházban, az első próbálkozásoknál érdemes jelezni és szakember segítségét kérni. Ha erre nincs mód, vagy a problémák később, a hazaérkezés után jelentkeztek, akkor az interneten keresztül vagy a védőnő, gyermekorvos segítségével is fel tudjuk venni a kapcsolatot szoptatási tanácsadóval. A képzett szakember a legtöbb gyakori problémára tud megoldást javasolni. Melyek ezek?
– túl kevés anyatej
mellgyulladás
– kisebesedett, vagy befelé forduló mellbimbó
– nehezen beinduló tejtermelés

szoptatas

Dr. Polgár Marianne szerint a szoptatással kapcsolatban felmerülő bizonyos nehézségeken – mint a helytelen táplálkozás, kevés folyadékbevitel, vagy a kezdeti aggodalmak – lehet segíteni, vannak azonban olyan helyzetek, amikor minden próbálkozás ellenére meghiúsul a szoptatás. Ilyen lehet akár egy komoly betegség, vagy szülés utáni depresszió, de sajnos az is előfordul, hogy a sikertelen próbálkozások miatti stressz és a környezet felől érkező nyomás miatt nem sikerül a szoptatás.

A korai hozzátáplálás növeli bizonyos betegségek kockázatát

“Ha a szoptatás nem sikerül, az elfogyasztott anyatej mennyisége nem elegendő, a gyermek a fejlődésben elmaradhat, ennek első jele a súlygyarapodás stagnálása. Ez esetben semmiképp nem jelenthet megoldást az anyatej tehéntejjel történő helyettesítése, a vizezett tehéntej sem jó választás! A kicsi szervezete nem tudja megfelelően lebontani a tehéntejet, komoly gyomor-és bélrendszeri panaszokat – hasfájás, hasmenés, puffadás – és allergiás tüneteket is okozhat. Szintén nem jó megoldás, ha a súlygyarapodást korábban megkezdett hozzátáplálással akarjuk behozni” – figyelmeztet dr. Polgár Marianne. A hozzátáplálást a gyermek fél éves kora körül javasolt elkezdeni. Az utóbbi idők kutatásai hívják fel a figyelmet az első 2-3 évben történő táplálás fontosságára. Ha ebben az időszakban túl korán vezetünk be bizonyos ételeket a baba étrendjébe és nem segítjük a megfelelő bélflóra kiépülését, akkor azzal nagymértékben megnöveljük a későbbi életkorban megjelenő, népbetegségnek számító kórképek kialakulásának esélyét.

tehentej hozzataplalas (2)

Csak tápszerrel pótolhatja az anyatejet!

Az újszülött csecsemő bélrendszerében még nincsenek baktériumok, ezek a táplálkozás során, fokozatosan jelennek meg, így fejlődik és változik a bélflóra. Ez az intenzív változás egészen 3 éves korig tart, addigra a bélflóra összetétele állandóbbá, stabilabbá válik. Az immunrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen az egészséges bélflóra, az anyatej ennek kialakításában játszik szerepet. Ez a legtökéletesebb táplálék a gyermek számára, mely hosszú távú védelmet nyújt azáltal, hogy a későbbi életkorban is segíti az elhízás, allergia, gyulladásos bélbetegségek és a cukorbetegség megelőzését.  Anyatej hiányában az egészséges bélflórát a gyermek életkorának megfelelő tápszer adásával biztosíthatjuk. Ha bármilyen okból nem sikerül a szoptatás, akkor prebiotikummal dúsított tápszer, probiotikum adása segítheti a gyermek kiegyensúlyozott táplálását és a jótékony baktériumok megtelepedését a bélben.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.