Egy fogatlan oroszlán – a fehér árvacsalán

A fehér árvacsalán valójában egyáltalán nem csalán, nem sebzi meg használóját és gyógyerejének köszönhetően a növények egyik legerősebb királya.

A fehér árvacsalán fő alkalmazási területe a bőrbántalmak és gyulladásos betegségek enyhítése.

A virágos hajtásokat például fürdők formájában végbéltáji gyulladások kezelésében alkalmazzák, míg ekcémára borogatásként ajánlott. Szintén fürdő, vagy tea használatával menstruációs problémákon és a legkülönbözőbb női bajokon segít, például a hüvelygyulladáson vagy a leukorrhoea-n.

Tea női problémákra

2,5 dl forró vízzel forrázzunk le 2 teáskanálnyi fehér árvacsalán-virágot, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk belőle. Ha kúraként alkalmazzuk, ne tartson két hónapnál hosszabb ideig. Körömvirággal és apróbojtorjánnal keverve erősíthető a hatás. Prosztata gyulladásra cickafarkkal és füzikével keverve ajánlott.A férfiak se vessék meg, hiszen a prosztatagyulladásra ajánlják a népi gyógyítók. Ezentúl visszércsomók, aranyér, lábszárfekély kezelésére és a szájüreg, torok gyulladásainak mérséklésére is használják.

A fehér árvacsalán állítólag hatásos a magas vérnyomás ellen, és elősegíti a kiválasztást is. Bár ezutóbbi hatások nem bizonyítottak, alkalmazhatjuk a növényt bátran, hiszen mai ismereteink szerint nincs káros mellékhatása, és nem is mérgező, sőt lúgosításra vagy vértisztításra is ajánlják a hat hetes fehér árvacsalántea-kúrát.

árvacsalán

Lúgosításra

A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről. Közben 2 naponta meg kell inni 2 dl vízben feloldott 1 teáskanál szódabikarbónás vizet.

Vértisztító

1 teáskanál árvacsalánhoz kevés ürmöt, cukrot, és zsurlót adunk. Mindezt öt percig főzzük és 4-6 hétig reggelente egy csészével fogyasztunk belőle.

Sült krumpli fehér árvacsalánnal

A konyhában is jó szolgálatot tehet, hiszen a gyakran használt nagy csalán mellett szintén főzeléknövényeink közé tartozik.

Megmaradt sültkrumplinkat (kb. 4 burgonya mennyiségűt) felkockázzuk, és a serpenyőben, forró olajon meglágyított aprított fehér árvacsalán levelekhez (kb. két maroknyi) adjuk. A meleg keverékhez hozzáütünk 4 tojást, és kb. 5-10 dkg reszelt sajtot. Közepesen kemény rántotta jellegűre készítjük. Ebédnek nagyszerű!

Forrás: https://napidoktor.hu/index