Egy eredeti vajsör recept 1588-ból

Számtalan elkészítési javaslatot találhatunk az interneten, de ezúttal az egyik legrégebben feljegyzett receptet mutatjuk meg nektek, eredeti Tudor hozzávalókkal.

Íme egy eredeti vajsör recept még a Tudorok idejéből, 1588-ból. A legtöbben talán a Harry Potter filmekben találkoztunk a vajsör kifejezéssel. Valószínűleg sokan kedvet kaptak, hogy megkóstolják ezt a krémes forró finomságot. Most, hogy megérkezett a tél, gyakrabban kuporodnánk le a TV elé egy bögre, forró édességgel.

Számtalan receptet találhatunk az interneten, de ezúttal az egyik legrégebben feljegyzett, eredeti Tudor hozzávalókat és elkészítési technikát mutatjuk meg. Eredetileg is melegen fogyasztották, korai feljegyzések szerint, de az 1600-as évek közepétől lehűtötték. Ez a változat egy kicsit hasonlított a tojáslikőrre, ami karácsony környékén igen népszerű az ünnepi asztalon.

vajsör

Az 1500-as évekből megmaradt eredeti receptet meg lehet bolondítani egy kis tejjel, és karamellel, valamint olyan karácsonyi fűszerekkel, mint a fahéj és szegfűszeg. Ettől még nagyobb lesz a népszerűsége ennek az amúgy is különleges italnak.

Hozzávalók:

1500 ml (3 palack) jó minőségű brit "ale"
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió
200g barnacukor

5 tojás sárgáját (csak a sárgáját van szükség)

100g sótlan, kockára vágott vaj

vajsör

Elkészítés:

Öntsük a sört egy serpenyőbe, és keverjük hozzá az őrölt gyömbért, szegfűszeget és a szerecsendiót. Lassan felmelegítjük, és felforraljuk. Miután felforrt pároljuk a sört alacsony lángon húsz percig, 140 fokon, hogy az összes alkoholtartalom elpárologjon belőle. A hőmérsékletet, egy konyhai hőmérővel könnyedén ellenőrizhetjük. Ha szeretnénk, hogy az ital ne legyen alkoholmentes, akkor csak pár percig pároljuk.

A tojássárgáját és a cukrot verjük fel krémesre. A cukor mennyiségétől függ, hogy a vajsör mennyire lesz édes. Bár az eredeti recept igen sok cukrot ír elő, mégis, ha nem szeretnénk, hogy az ital nagyon édes legyen, akkor csökkentsük a cukor mennyiségét bátran.

Miután a sörből kipároltuk az összes alkoholtartalmat, vegyük le a serpenyőt a tűzről és keverjük bele a cukros, krémes tojássárgáját. Ezek után tegyük vissza a tűzre a serpenyőt, és folyamatos kevergetés mellett várjunk addig, amíg egy kicsit sűrűbb lesz az ital. Óvatosan bánjunk a hőmérséklettel, mert a cukor könnyen karamellizálódik. Körülbelül 5 perc lassú tűzön való kevergetés elegendő.

vajsör

5 perc után adjuk hozzá a kockára vágott vajat az italhoz, és lassú tűzön kevergessük tovább.  Mikor a vaj már teljesen felolvadt, kézi habverővel habosítsuk fel egy kicsit a forró vajsört.

10 perc elteltével vegyük le a serpenyőt a tűzről és várjuk meg amíg a vajsör egy kicsit kihűl. Tálalás előtt egy vastag falú kancsóba töltsük bele az italt, és habverővel habosítsuk fel újra.

Hideg változat:

Miután elkészítettük a vajsört, várjuk meg, míg kihűl és tegyük hűtőbe egy éjszakára. Adjunk hozzá tejet, és habosítsuk fel habverővel. Karamellel ízesítsük.

vajsör

Vannak olyanok, akik nem szívesen használnak sört ehhez a recepthez, nos számukra is megvan a megfelelő hozzávaló, amivel ki lehet váltani a folyékony kenyeret. Bár itt kell megjegyezni, hogy az alábbi recept igen távol áll az eredetitől és a Tudor-ház forogna a sírjában, ha megtudnák, hogy így készítjük el ezt a nedűt.

A sört krém szódával tudjuk helyettesíteni. Egyes országokban készen lehet kapni, de az elkészítése igen egyszerű. Szükség lesz egy csésze vízre, egy csésze kristálycukorra, egy teáskanál vanília kivonatra, tejszínre és szódavízre. A vizet és a cukrot lassú tűzön főzzük, amíg az összes cukor feloldódik. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a vanília kivonatot és hagyjuk teljesen kihűlni. Ezek után keverjük hozzá a tejszínt és a szódavizet ízlés szerint. Hűtőben tároljuk.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.