Ég, viszket, folyik? – Ezt használjuk a gyermekeknél allergia enyhítésére

Az allergiás tünetek a felnőtteket is megviselik, nemhogy a gyermekeket, akik még türelmetlenebbek és gyámoltalanabbak tudnak lenni, mint mi. Természetes módszerekkel és gyógyszerekkel szerencsére egyaránt van lehetőség az allergia enyhítésére.

Az allergia egy kiadós náthához hasonlóan hathat ránk. Tünetei a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt megviselik – a kicsik különösen rosszul érezhetik magukat.

Noha a kiváltó okokat sokszor nehezen lehet elkerülni – például, ha pollen a hibás -, ám a tüneteket csillapíthatjuk. Az allergia enyhítésére természetes, otthon alkalmazható módszereket is segítségül hívhatunk.

Lássuk, melyek a leginkább ismertek és használhatók

1.Meleg és hideg borogatás: a színuszokra nehezedő nyomást enyhíteni tudjuk, ha meleg borogatást teszünk az arcra, a homlokra és az orra. Csak meg kell kérdezni a lurkót, hol érez leginkább nyomást. A viszkető szemekre a hideg, nedves ruha, vagy a törölközőbe csavart jégkockák is megoldást jelenthetnek.

2.Szemcseppek: viszkető szemek esetén az allergia enyhítése megoldható nedvesítő szemcseppekkel. Műkönnynek is nevezik őket. Pár napnál tovább azonban ne alkalmazzuk ezeket, mert súlyosbíthatják a problémát. Az antihisztaminos szemcseppek is segítenek a piros, viszkető szemeken. Kérjünk segítséget a gyógyszerésztől s mindig kövessük a terméken látható utasítást.

allergia

3.Sós víz: az irritált orron sokat segíthet a sterilizált sós víz. A pollen, a por és az állati szőr okozta tünetek ellen is hatásos, de a váladékot is fellazítja. Kérjünk segítséget a gyógyszerésztől, milyet ajánl gyermek számára. Az idősebb gyerekek képesek kiöblíteni orrukat neti kanna segítségével – amellyel könnyen az egyik orrlyukba lehet juttatni a sós vizet, s átmosni vele az orrjáratot.

4.Antihisztaminok: ezek a gyógyszerek az allergia enyhítését úgy segítik elő, hogy csökkentik a viszketést, tüsszögést, orrfolyást, s nyugtatják a szemeket. Többféle változatban hozzájuk juthatunk, pirula, folyékony és rágható formában is. Orvosunk javasolhatja, hogy naponta szedje őket a gyermek. Mivel azonban álmosíthatnak, este ajánlott őket bevenni.

5.Lerakódás elleni gyógyszerek: ha a csemete orra bedugult, állandóan fújja, a lerakódás elleni gyógyszer is jó lehet. Ezek a készítmények ugyanakkor alvásproblémát válthatnak ki, de akár túl izgága is lehet tőlük a gyermek – ne használjuk túl sokáig. Szintén kaphatók többféle formában, spray-ként is. Az orrspray-t azonban ne alkalmazzuk 3 napnál tovább. Ha ugyanis ezt tesszük, akár súlyosbíthatjuk is a tüneteket. A komoly allergia enyhítésére orvosunk javasolhatja, hogy antihisztaminnal kombináljuk az alkalmazott gyógyszert.

6.Szteroidok: orrfolyás és orrdugulás esetén a vény nélkül és vényre kapható szteroidos orrspray-k is segítenek. Gyermeknél nem szokás egyéb allergia enyhítésére alkalmas gyógyszert ajánlani, de amennyiben a tünetek súlyosak, szteroid pirulát vagy folyadékot is javasolhat a doktor.

7.Allergia elleni vakcina: amennyiben a gyermek nincs jobban, az allergia elleni oltás is igénybe vehető – abban segít, hogy kevésbé legyen érzékeny az allergiát okozó dolgokra. A cél a szervezet reakciójának enyhítése, amikor a csemete kapcsolatba kerül az allergénekkel. Ahhoz azonban, hogy a hatás teljes legyen, több hónapra is szükség lehet – vagy több oltásra.

allergia

Általános tanács allergia idején, hogy az ablakokat tartsuk zárva, így a polleneknek kevesebb esélye lesz bejutni a házba. A gyermek ruháit cseréljük le, amikor hazaért, s zuhanyozzon is le – ezzel szintén csökkenthetjük annak valószínűségét, hogy a polleneket a lakásba is behozza. Ugyanez érvényes ősszel és télen, amikor a penész és a gyomnövények okoznak tüneteket.

A port távol tarthatjuk gyakori takarítással. Azzal, ha speciális ágyneműben alszik a gyermek, melybe kevésbé tapad a por. A szobájában – de legjobb, ha a teljes lakásban – nem tartunk szőnyegeket és nehéz drapériákat, mert ezek gyűjtik a port. Az állatokat ne tartsuk a szobában, vagy a házban.

Ne porszívózzunk a csemete jelenlétében, a nedves helyeket is kerülje – így a pincét például, ahol a penész felhalmozódhat. Az otthonban levő páratartalom ne legyen 45 százalék feletti. Ma már igen jó készülékek kaphatók, melyek ellenőrzik a szintet.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php