Dobjuk fel a januárt!

Amilyen színes, sűrű és mozgalmas hónap a december, éppoly eseménytelen és szürke a január. Kis túlzással a legnagyobb izgalmat az jelenti, hogy gond nélkül visszacserélik-e a karácsonyra kapott túlméretezett pulóvert az üzletben.

Az év első hónapjában nincsenek nagy ünnepek, a karácsonyi költekezés miatt programjainkat is visszafogjuk, és az ilyenkor jellemző fagyos időjárás sem csábít minket arra, hogy kimozduljunk kényelmes, meleg otthonunkból.

De ne hagyjuk, hogy eluralkodjon rajtunk az ünnepek utáni tespedtség!

Amikor a nagy karácsonyi bejglicsömör tünetei elkopnak és a szilveszteri buli utáni bágyadtság is eltűnik, akkor legfőbb ideje kezdeni magunkat valamit.

Dobjuk fel a januárt! Már sokszor szerepelt mindannyiunk újévi fogadalmai között a helyes étkezés vagy rendszeres edzés. Akár van ilyen fogadalmunk, akár nincs, az első hetek a legideálisabbak arra, hogy változtassunk életvitelünkön. Hiszen az új év kezdete lélektanilag is segít abban, hogy magunk is megújuljunk.

Amennyiben a rendszeres edzés mellett döntünk, azt is át kell gondolnunk, hogy otthon vagy edzőteremben szeretnénk sportolni. Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai. Az otthonunkban végzett edzés mellett szól, hogy bármikor nekikezdhetünk, amikor épp időnk engedi és persze fizetnünk sem kell érte. Ugyanez a rugalmasság egyben hátrány is, hiszen sokkal könnyebben lemondunk róla, ha épp nincs kedvünk mozogni.

Az edzőterembe azonban sokkal inkább elmegyünk az előre megváltott bérlet miatt, még akkor is, ha épp nem fűlik hozzá a fogunk. És azt se felejtsük el, hogy a konditermekben jól felszerelt, modern gépek várnak ránk, míg otthonunkban korlátozottak a lehetőségeink.

A kemény edzés mellett persze jól esik egy kis kényeztetés is januárban. Tegyük színesebbé a hóval és jéggel kísért hónapot egy kényeztető masszázzsal! A masszázs az egész testünkre csodásan hat. A rendszeres kezelés segít az izomfeszültség feloldásában, valamint az izomgörcsök, az izommerevség és különféle izomfájdalmak kezelésében. Ezen kívül javítja a vérkeringésünket, a nyirokkeringésünket, az általános közérzetünket és fokozza a szövetek rugalmasságát is.

A kemény januári fagyok közepette természetes, hogy jobban kívánjuk az oltalmazó meleget. Ezért az év első hónapjában kiváltképp érdemes időt fordítanunk a szaunázásra. Nemcsak ellazít és kikapcsol a forró gőz, de egyúttal immunrendszerünk hatékonyságát is növeli.

A Skandináviából származó gőzterápiát a finnek egyszerűen csak „szegény emberek orvosságaként” emlegetik, és itthon sem számít kiváltságos időűzésnek. Nem igényel sem sok időt, sem nagy anyagi ráfordítást, az egészségünkre gyakorolt hatása azonban jelentős.

A január tehát unalmasnak, hidegnek és eseménytelennek tűnhet, de csak akkor, ha mi magunk nem teszünk ellene! Nézzünk utána a lehetőségeknek és élvezzük az év első hónapját is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.